Ingredients
-
Blat vanilie
-
315 g faina
-
270 ml lapte
-
120 g unt
-
250 g zahar
-
6 oua
-
1/2 lingurita extract vanilie
-
2 lingurite praf de copt
-
Mere caramelizate
-
5 meremedii, curatate si taiate wedges, felii groase
-
100 g zahar
-
20 g unt
-
1 lingura coniac
-
1 lingura zeama de lamaie
-
2-3 linguri apa
-
Crema caramel
-
2 portii sos caramelhttps://luckycake.ro/retete/sos-caramel/ , lasat sa se raceasca la temp camerei
-
400 g crema de branzaFrischa dela Billa, sau Goldessa, Exquisa
-
200 g unt
-
1 lingura cu varf zahar pudra
Tort Caramelo
Daca va place sosul sau crema caramel, atunci veti iubi acest tort! Are un gust fin si delicat , mere usor caramelizate si un blat pufos de vanilie …sper ca v-am facut pofta 😉 – Tort Caramelo
Reteta sos caramel https://luckycake.ro/retete/sos-caramel/
(26 cm)
Steps
1
Done
|
Blat vaniliePunem laptele la foc mic impreuna cu untul pana acesta se topeste , apoi il dam la o parte. Intr-un vas mare batem ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul . Amestecam faina cu praful de copt , apoi o cernem intr-un vas separat. Peste ouale batute spuma, turnam incet laptele cu untul , racit la temp camerei , si amestecam usor cu unt tel pana se omogenizeaza. Apoi adaugam faina si amestecam cu miscari de jos in sus , cu telul , la fel , pana se omogenizeaza. Atentie sa nu amestecam prea mult , deoarece atunci isi pierd din volum. In tava cu pereti detasabili punem hartie de copt la baza si pe margini , mai inalta decat tava , doarece acest blat creste destul de mult. Turnam amestecul in tava si o dam la cuptor, preincalzit la 170 grade , timp de 50-60 minute, pana trece testul scobitorii. Il lasam sa se raceasca, il punem in folie la frigider , cam o ora , apoi il putem felia. |
2
Done
|
Mere caramelizatePunem zaharul si untul la foc mediu , dupa 1 minut adaugam si merele , le lasam pana incep sa se inmoaie. Cand sunt moi aproape de tot punem coniacul si lasam sa fiarba 2-3 minute, la final adaugam zeama de lamaie si apa , pentru a rezulta un sos cu care vom insiropa blatul. Lasam sa se raceasca. |
3
Done
|
Crema caramelE foarte important ca toate ingredientele sa fie la temp camerei pentru o crema reusita. Din sosul de caramel vom folosi doar 350 gr, restul il pastram pentru crema de decor. Untul il spumam bine cu 1 lingura zahar pudra. Caramelul il amestecam cu crema de branza, amestecam bine cu telul pana se omogenizeaza. Turnam amestecul peste unt in 3 etape, mixand cu mixerul dupa fiecare adaugare. Dam crema la rece. |
4
Done
|
AsamblareCrema caramel o impartim in 3 cant egale. Blatul il feliem in 3 . Merele le impartim in 2 cant egale. Punem primul blat apoi jumatate din mere impreuna cu sosul. Apoi 1 portie crema. Urmeaza al doilea blat , merele si a 2 portie de crema. Deasupra punem ultimul blat. Cu crema ramasa imbracam tortul. Cel mai usor e sa folositi o spatula mai mica. Cu ajutorul ei putem sa il nivelam frumos. Il dam la rece 1 ora . Sosul de caramel trebuie sa fie la temperatura camerei, daca s-a intarit , il putem face din nou lichid, tot ce trebuie sa facem e sa il incalzim putin. Scoatem, tortul de la rece si cu lingura turnam sosul caramel mai intai pe margini, asa incat sa curga usor , apoi restul sosului il punem in mijlocul tortului si il nivelam cu spatula. |
un mod evaziv de a prezenta reteta . Ori nu ai habar de retete ori esti foarte superficiala . Clar la blat de separa albusurile de galbenusuri si se spumeaza pana isi tripleaza volumul . Daca amestecam cum spui tu ouale cu zaharul va iesi o mare cacialma Apo spui 2 portii caramel, ce inseamna doua portii si cum se face caramelul . Ar fi cazul sa te lasi de dat retete copiate de prin cine stie ce carti de specialitate !!!!
In primul rand acest tort a fost facut de multe cititoare, care au fost incantate de reteta. Ouale se spumeaza intregi , daca nu ai incercat pana acum nu inseamna ca nu se poate. Asa ca nu trebuie sa fi atat de acida, si incearca lucruri noi, te vor surprinde 😉
Buna! La crema, cand spui 2 portii de sos caramel, te referí la cantitatile pe care le folosesti la elaborarea sosului x 2? Poate e banala intrebarea, dar is cata nedumerita ?
Exact 🙂 , in reteta de sos caramel e o portie, se dubleaza ingredientele