4 1
Cozonac cu aluat oparit

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Reglați numărul de porții:
Aluat oparit maia
100 gr faina
300 ml lapte
50 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
Aluat cozonac
900 gr faina
4 albusuri
8 galbenusuri
270 gr zahar
80 ml lapte
200 gr unt
50 ml ulei
un praf de sare
1 buc coaja razuita de lamaie
1 lingurita Umplutura esenta rom/rom
Umplutura
400 gr nuca
2 lg cacao
2 lg lapte
3 buc albusuri
200 gr Pt uns zahar
100 gr stafide
Pt uns
1 buc galbenus
1 lingura lapte

Nutritional information

Cozonac cu aluat oparit

  • 4 h si 15 min
  • Pentru 20
  • Medie

Ingrediente

  • Aluat oparit maia

  • Aluat cozonac

  • Umplutura

  • Pt uns

Distribuie

Cozonac cu aluat oparit

O reteta veche, cum se facea cozonacul la noi . Ramane pufos zile intregi, moale si aromat. De cand am descoprit aceasta reteta , o fac mereu.

cozonac aluat oparit (1 of 1) cozonac aluat oparit (1 of 1)-3

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 20,067 times, 2 visits today)

Pași

1
Gata

Aluat oparit maia

Prima data punem laptele la fiert. Apoi intr-un vas incapator il turnam imediat ce a fiert. Turnam apoi si faina, amestecam bine cu lingura de lemn sa nu se faca cocoloase. Cand aluatul s-a racit putin, nu ne mai frige la mana, punem drojdia frecata cu zaharul. Amestecam bine, presaram 1/2 lingura faina deasupra. Acoperim cu un servet si lasam 20-30 minute la crescut intr-un loc cald.

2
Gata

Pragatirea aluat cozonac

Intr-un vas mare , sau bolul robotului de bucatarie, punem faina cernuta, amestecata cu sarea. Apoi maiaua, galbenusurile frecate cu zaharul, albusurile batute spuma cu telul, coaja de lamaie, romul. Laptele îl adăugăm doar dacă e nevoie, dacă folosim oua de mărimea L , atunci nu va mai fi nevoie sa adăugăm lichid. Framantam pana se omogenizeaza. Untul si uleiul le incalzim , cat sa se topeasca usor untul.
Adaugam untul topit cu uleiul, cate putin, framantand in continuare. Cand am terminat de adaugam tot untul, mai framantam 15 minute. Aluatul la final trebuie sa fie nelipicios si elastic. Vasul in care lasam aluatul la crescut trebuie uns cu putin ulei. Apoi lasam aluatul la crescut, cam 2 ore intr-un loc cald, acoperit cu un servet.

3
Gata

Intre timp pregatim umplutura, nucile le macinam impreuna cu zaharul si cacaua. Apoi adaugam albusurile batute spuma si laptele daca este nevoie, pentru a subtia crema.
Avem nevoie de 2 tavi de 32 cm lungime.
Aluatul il rasturnam pe masa de lucru, unsa cu ulei. Il impartim in 2, vor iesi 2 cozonaci. Fiecare jumatate o impartim iarasi in 2. Intindem aluatul sub forma de dreptunghi cu o grosime de 0.5 cm. Punem un sfert din umplutura , o intindem peste aluat. Presaram cateva stafide. Rulam aluatul cu grija. Repetam acelasi procedeu si pentru urmatoarea bucata de aluat. Impletim cu grija cele 2 bucati de aluat. Acum luam tava de cozonac , punem hartie de copt in tava. Punem cu grija cozonacul in tava.
Procedam la fel si cu al 2-lea cozonac. Lasam aluatul la crescut 1 ora si jumatate in tava. Apoi ungem cozonacii cu galbenusul amestecat cu lapte.
Coacem la 170 grade timp de 20 -30 minute, apoi ii acoperim cu folie aluminiu. II mai coacem inca 40 -50 minute. Apoi ii scoatem din cuptor si ii lasam 15 minute in tava , apoi pe un gratar la racit. Poafta buna !

Lucky Cake

paste cu ton la cuptor
anterioară
Paste cu ton la cuptor
Omleta impachetata
următoare
Omleta impachetata
paste cu ton la cuptor
anterioară
Paste cu ton la cuptor
Omleta impachetata
următoare
Omleta impachetata

14
Lasa-ne un mesaj

avatar
6 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MayamyhaellaAnastasiaLoghin CorinaAlina Recent comment authors
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare despre
maria udrea
Vizitator
maria udrea

Si mama mea face cozonacul tot cu aluat oparit. Am sa incerc si eu, acum ca am vazut la tine. Pup.

Lucky Cake
Vizitator

E cel mai bun dupa parerea mea 🙂

Alina
Vizitator
Alina

Citi cozonaci ies din reteta data?mersi

Lucky Cake
Vizitator

ies 2 cozonaci mari 🙂

Loghin Corina
Vizitator
Loghin Corina

Buna seara,am o nelamurire,este scris bine ca in total se coc 80 minute,nu e cam mult? multumesc!

Lucky Cake
Vizitator

Buna Corina, se coc intre 1 ora si 1 ora si 20 minute, la 170 grade . Nu e mult , adaptam coacerea in functie de cuptorul nostru.

Anastasia
Vizitator
Anastasia

Pentru pasca acest aluat e potrivit?
Pot dubla ingredientele,nu va strica calitatea aluatului?

Lucky Cake
Vizitator

e potrivit aluatul si pentru pasca, daca respectati reteta totul va fi ok

myhaella
Vizitator
myhaella

penteu 3 kg faina dublam portia la maia

Lucky Cake
Vizitator

Pentru 3 kg faina, inmultiti toate ingredientele cu 3

myhaella
Vizitator
myhaella

multumesc si sarbatori fericite

Lucky Cake
Vizitator

Multumesc , la fel !

Maya
Vizitator
Maya

Pot inlocui drojdia proaspata cu cea uscata?si cit se pune?

Lucky Cake
Vizitator

Desigur , 25 grame drojdie proaspata = 7 gr drojdie uscata