Ingredients
-
Aluat oparit maia
-
100 gr faina tip 550
-
300 ml lapte
-
40 gr drojdie proaspata
-
1 lingura zahar
-
Aluat cozonac
-
900 gr faina
-
4 albusuri
-
8 galbenusuri
-
270 gr zahar
-
80 ml lapte
-
200 gr unt
-
50 ml ulei
-
un praf de sare
-
1 buc coaja razuita de lamaie
-
1 lingurita esenta rom/rom
-
Umplutura
-
400 gr nuca
-
2 lg cacao
-
2 lg lapte
-
3 buc albusuri
-
200 gr zahar
-
100 gr stafide
-
Pt uns
-
1 buc galbenus
-
1 lingura lapte
Cozonac cu aluat oparit
O reteta veche, cum se facea cozonacul la noi . Ramane pufos zile intregi, moale si aromat. De cand am descoprit aceasta reteta , o fac mereu.
Steps
1
Done
|
Aluat oparit maiaPrima data punem laptele la fiert. Apoi intr-un vas incapator il turnam imediat ce a fiert. Turnam apoi si faina, amestecam bine cu lingura de lemn sa nu se faca cocoloase. Cand aluatul s-a racit putin, nu ne mai frige la mana, punem drojdia frecata cu zaharul. Amestecam bine, presaram 1/2 lingura faina deasupra. Acoperim cu un servet si lasam 20-30 minute la crescut intr-un loc cald. |
2
Done
|
Pragatirea aluat cozonacIntr-un vas mare , sau bolul robotului de bucatarie, punem faina cernuta, amestecata cu sarea. Apoi maiaua, galbenusurile frecate cu zaharul, albusurile batute spuma cu telul, coaja de lamaie, romul. Laptele îl adăugăm doar dacă e nevoie, dacă folosim oua de mărimea L , atunci nu va mai fi nevoie sa adăugăm lichid. Framantam pana se omogenizeaza. Untul si uleiul le incalzim , cat sa se topeasca usor untul. |
3
Done
|
Intre timp pregatim umplutura, nucile le macinam impreuna cu zaharul si cacaua. Apoi adaugam albusurile batute spuma si laptele daca este nevoie, pentru a subtia crema. |
Si mama mea face cozonacul tot cu aluat oparit. Am sa incerc si eu, acum ca am vazut la tine. Pup.
E cel mai bun dupa parerea mea 🙂
Citi cozonaci ies din reteta data?mersi
ies 2 cozonaci mari 🙂
Buna seara,am o nelamurire,este scris bine ca in total se coc 80 minute,nu e cam mult? multumesc!
Buna Corina, se coc intre 1 ora si 1 ora si 20 minute, la 170 grade . Nu e mult , adaptam coacerea in functie de cuptorul nostru.
Pentru pasca acest aluat e potrivit?
Pot dubla ingredientele,nu va strica calitatea aluatului?
e potrivit aluatul si pentru pasca, daca respectati reteta totul va fi ok
penteu 3 kg faina dublam portia la maia
Pentru 3 kg faina, inmultiti toate ingredientele cu 3
multumesc si sarbatori fericite
Multumesc , la fel !
Pot inlocui drojdia proaspata cu cea uscata?si cit se pune?
Desigur , 25 grame drojdie proaspata = 7 gr drojdie uscata
Bună ziua ! Cantitatea de lapte 300 ml este suficienta la 1 kg de faina? Nu este totuși puțin? Încerc sa înțeleg rețeta sa pot face azi cozonacii. Mulțumesc!
Cantitatea este corecta, deoarece mai avem albusurile, galbenusurile si untul cu ulei
E prima mea experienta la facut cozonaci, mi-a fost intotdeauna teama sa ma apuc. Teama de esec, pentru ca am tot auzit cata rabdare si timp trebuie. Si mai ales o reteta buna. Astazi insa, mi-am luat inima in dinti si am incercat, am zis ca macar daca e sa esuez, o fac incercand. Si uite-ma pe mine, cum la ora 22 scot din cuptor cei mai dementiali cozonaci, bineinteles dupa o reteta cu succes de reusita 100 la 100 . Asadar, prima experienta, prima reusita. Dar cu siguranta nu ultima, chiar daca timpul de preparere e destul de lung,… Citeste mai departe »
Georgiana, iti multumesc mult pentru aceste cuvinte minunate ! Sa primesc asemenea aprecieri, wow ! imi fac ziua mai frumoasa ^_^ Sa ii savurati cu placere !