0 0
Tort Dobos

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Foi Dobos
7 oua
116 grame faina
120 grame zahar
35 grame unt
un praf de sare
Crema Dobos
4 oua
250 grame unt
200 grame ciocolata cu continut ridicat de cacao
175 grame zahar
20 grame cacao
2-3 picaturi de esenta rom/rom
Caramel
125 grame zahar

Tort Dobos

  • 2 h 20 min
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

Share

Tort Dobos

Un tort clasic ce merita facut. Foile fine, crema de unt cu ciocolata, e o combinatie atat de gustoasa.

Reteta apartine lui Jozsef C. Dobos. El a creat aceasta crema fina, cu aroma intensa de ciocolata, folosind unt de cacao si masa de cacao pura.

Reteta folosita de mine este putin adaptata deoarece am inlocuit untul de cacao si masa de cacao. Asta deoarece am dorit sa fac un tort pe care voi sa il puteti reproduce cu usurinta. Am gustat acest tort minunat la cofetaria Gerbeaud din Budapesta si gustul lui l-am regasit si in tortul facut in casa. Desi pare complicat nu e asa, doar cere putin mai mult timp. Insa rezultatul merita !

Daca va plac retetele mele, va astept si in grupul de pe Facebook https://www.facebook.com/groups/1639769526304770/

Steps

1
Done

Preparare foi

Acestea se prepara usor, doar necesita timp deoarece fiecare foaie se coace separat. Marimea oualor conteaza foarte mult, eu am folosit oua de aproximativ 60 grame fiecare( cantarit fara coaja). Daca doriti se pot cantari, pentru un rezultat optim.
Preincalzim cuptorul la 190 grade.
Ouale se separa. Topim untul si apoi il lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Albusurile se bat cu un praf de sare pana incep sa se umfle. Apoi se adauga 80 grame de zahar si se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste de tot. Mixam separat si galbenusurile cu zaharul ramas.
Peste albusurile batute adaugam galbenusurile, amestecam usor cu o paleta de jos in sus. Cernem faina peste oua. Amestecam usor cu spatula. La final adaugam untul topit. Atentie mare cand amestecam, nu vrem sa scoatem aerul din oua.
Luam o tava , punem hartie de copt si o forma de tava rotunda de 20 cm. Folosim doar marginea tavii, fara fund. Vom pune o parte din aluat in tava si cu o spatula vom intinde subtire de tot aluatul.
Vom pregati 7 foi de blat. Fiecare foaie o coacem aproximativ 10 minute, pana incepe sa prinda putina culoare.
Dupa coacere le dezlipim de pe hartia de copt si le lasam sa se raceasca. Una dintre foi o vom glazura cu zaharul ars. Asadar punem zaharul la topit intr-o tigaie si il lasam pana capata culoarea caramelului. Foaia de dobos o punem pe o hartie de copt. Turnam zaharul ars rapid peste foaie, si cu un cutit tras prin unt, feliem foaia.

2
Done

Preparare crema

Untul il scoatem de la frigider.
Ouale impreuna cu zaharul si cacaua le amestecam si le punem pe baie de aburi. Atentie vasul cu ouale nu trebuie sa atinga apa care fierbe. Amestecam cu telul mereu pana crema incepe sa se ingroase. Apoi o lasam deoparte. Punem ciocolata la topit impreuna cu 50 grame de unt, la fel pe baie de aburi. O lasam si pe aceasta sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Intre timp mixam untul pana devine cremos, apoi adaugam crema de oua cu cacao, mixam pana la omogenizare.
Ciocolata o adaugam ultima data, tot acum putem adauga si putin rom, este optional, insa mie imi place aroma data de acesta.
Mixam totul pana crema este omogena, daca este putin prea moale, o putem da 5-10 minute la frigider.
Apoi asamblam tortul.

3
Done

Asamblare tort

Luam pe rand cate o foaie, punem un strat de crema si continuam pana terminam cu foile. Pastram crema pentru decor. Daca va place cu mai multa crema puteti sa o faceti din 5 oua. Sus aveti posibilitatea de a creste cantitatea, gasiti un multiplicator de cantitate. Eu am adaugat pe lateralele tortului nuca prajita si tocata grosier. La urma am asezat bucatile de foaie cu zahar ars.

Lucky Cake

Tort Red Velvet
previous
Tort Red Velvet
Pasta de jumari
next
Pasta de jumari
Tort Red Velvet
previous
Tort Red Velvet
Pasta de jumari
next
Pasta de jumari
Subscribe
Notificare despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments