6 0
Tort cu nuca si mousse de miere

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tort cu nuca si mousse de miere

  • Medium
Share

Acest tort este unul delicat si fin, aroma de nuca si un mousse fin de miere. Reteta este adaptata dupa  reteta ungureasca a tortului Milotai . Un deliciu !

Blat nuca :

  • 3 oua
  • 80 gr zahar
  • 50 gr faina
  • 60 gr nuci
  • crocant nuci : 45 gr zahar + 25 gr nuci tocate grosier
  • 15 ml ulei

Prima data pregatim crocantul de nuci : zaharul il caramelizam , nucile le taiem grosier. Pe o hartie de copt punem nucile, apoi peste ele turnam zaharul caramelizat. Eu le acopar tot cu hartie cerata si apoi cu o lingura le presez , astefel incat sa cuprinda zaharul topit toata nuca.

Apoi urmeaza sa batem albusurile impreuna cu zaharul pana isi tripleaza volumul si devin tepene si lucioase. Adaugam uleiul , galbenusurile, nucile macinate , faina, si nucile caramelizate. Amestecam cu o spatula de jos in sus pana se incorporeaza toate. Atentie sa nu amesetcam prea mult deoarece atunci albusurile se vor desumfla.

Pe o hartie de copt desenam 2 cercuri cu diametru de 18 cm si apoi punem compozitia impartita in 2 .  Cocem i n cuptorul preincalzit la 170 grade timp de 15-20  miute, pana s-au rumenit frumos deasupra. Le lasam sa se raceasca complet pe hartia cerata. Apoi cu un cutit le desprindem usor usor de foaia de copt.

tort cu nuci si mousse de miere (1 of 1) tort cu nuci si mousse de miere (1 of 1)-2 tort cu nuci si mousse de miere (1 of 1)-3

Mousse nuci :

120 gr nuci maruntite , nu foarte marunt

300 ml frisca + 50 gr zahar

10 gr gelatina

100 ml apa

50 ml lapte

3 galbenusuri

60 gr zahar

1 lingurita coaja de lamaie razuita

Galbenusurile se amesteca, cu un tel ,  cu 60 gr zahar si 50 ml lapte. Se pun pe foc , la foc mic spre mediu. O tinem pe foc , invartind mereu  cu o lingura de lemn pana incepe sa se ingroase, apox  5 minute. Nu are voie sa fiarba, deoarece atunci ouale se coaguleaza. Temperatura cremei nu trebuie sa depaseasca 80 grade celsius. Apoi se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata in apa . Crema se lasa la racit 20-30 minute.

Luam forma rotunda de tort sau inelul reglabil ,m si punem primul blat.

Batem frisca cu zaharul , adaugam coaja de lamaie, nucile si crema de oua. Amestecam cu grija si turnam peste primul blat.

Punem al 2-lea blat deasupra . Apoi pregatim cea de-a 2 crema :

Mousse de miere :

3 galbenusuri

80 gr miere

200 ml frisca

1 lingurita coaja de lamaie + 1 lingura zeama de lamaie

50 ml lapte

5 gr gelatina hidratata in 50 ml apa rece

Amestecam galbenusurile cu mierea si laptele si le punem la foc mic. Amestecam mereu. O tinem pe foc , invartind mereu  cu o lingura de lemn pana incepe sa se ingroase, apox  5 minute. Nu are voie sa fiarba, deoarece atunci ouale se coaguleaza. Temperatura cremei nu trebuie sa depaseasca 80 grade celsius. Apoi se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata in apa . Crema se lasa la racit 20-30 minute.

Batem frisca tare, adaugam zeama de lamaie, mixam usor , apoi coaja de lamaie si la final adaugam crema de oua . Amestecam usor cu o spatula pana la incorporare. Turnam crema peste blat si dam la rece pana a 2 zi.

Glazura oglinda caramel:

  • 95 gr zahar
  • 150 ml lapte
  • 30 gr unt
  • 7 gr amidon
  • 4 gr gelatina hidratata in 40 ml apa rece

Zaharul se pune la caramelizat, apoi se  aduga untul , invartim cu o lingura de lemn pana se topeste de tot. Adaugam laptele caldut si lasam sa fiarba 1-2 minute la foc mic. Amidonul il amestecam cu o lingura de apa rece . Il turnam peste caramel. Invartim si asteptam pana se ingroasa usor , 2-3 minute. Apoi il luam de pe foc si adaugam gelatina hidratata in apa . Amestecam bine . Glazura trebuie sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o turnam peste mousse-ul de miere.

Ornamente de zahar :

  • 25 ml suc portocale prosapat stors
  • 50 gr zahar pudra
  • 25 gr nuci macinate
  • 10 gr faina
  • 25 gr unt

Untul cu sucul de portocale il punem pe foc, dupa ce s-a topit untul, il luam de pe foc si apoi adaugam nucile macinate fin , zaharul pudra si faina. Punem cate o jumatate de lingurita pe hartie de copt la distanta de 10 cm . Dam la cuptor la 180 grade timp de 7-9 miute . Cand le scoatem vor fi plate noi le punem modela cum dorim in primele 6-7 secunde, dupa ce se intaresc devin casabile.

  • tort cu nuci si mousse de miere (1 of 1)-4 tort cu nuci si mousse de miere (1 of 1)-5

 

 

Lucky Cake

chifle umplute cu carne tocata
previous
Chifle umplute cu carne tocata
next
Cozonac cu crema de alune
chifle umplute cu carne tocata
previous
Chifle umplute cu carne tocata
next
Cozonac cu crema de alune
Subscribe
Notificare despre
guest
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here