Reteta aceasta, dupa nume , se trage de la codreni, satul bunicii mele fiind aproape de codru. O reteta veche, traditionala, gustoasa cum alta nu am mancat 🙂 . Se face cu diverse umpluturi, primavara cu loboda, apoi cu branza si marar, iarna cu cartofi sau varza murata, se poate si dulce , cu branza si smantana.
Ingrediente:
550 gr faina
300-350 ml apa
25 grame drojdie proaspata
1 lingurita sare
Drojdia o dizolvam in 200 ml apa calduta. Faina o amestecam cu sarea, si facem o adancitura in mijloc, adaugam apa cu drojdia, apoi mai adaugam restul de apa . Adaugam apa ramasa in 3 parti, deoarece depinde de faina pe care o folosim de cata avem nevoie. Framantam cu mana pana se leaga aluatul, trebuie sa fie moale, dar sa se desprinda de pe maini. Daca avem robot de bucatarie il putem folosi pt a framanta aluatul, cam 3-4 minute. Daca nu , atunci framantam cu mana, vreo 5 minute bune. Impartim aluatul in 5 bucati egale. Il lasam deoparte pe o suprafata pudrata cu faina.
Umplutura:
600-700 grame spanac/ 500 gr branza telemea vaca
1 legatura ceapa verde
1 lingurita marar proaspat
sare, piper.
ulei
Daca folosim doar branza pentru umplutura, eu amestec barnza telemea 500 gr cu branza dulce 300 gr
Taiem marunt ceapa verde, o punem la calit cu 2 linguri ulei , apoi adaugam spanacul taiat grosier, piperam, sarea o punem in functie de cat de sarata e branza, lasam pana scade apa lasata de spanac. Branza o razuim si o lasam deoparte pe o farfurie.
Pentru placintele cu varza murata, punem intr-o tigaie o lingura cu ulei de masline, apoi varza taiata marunt si piper negru macinat. Calim usor pana varza se inmoaie. Apoi se poate folosi umplutura.
Luam 1 bila de aluat si cu o sucitoare , pe o suprafata unsa bine cu ulei, o intindem cat de mult putem. Apoi trebuie sa o intindem cu mana , tragand usor de margine, daca apare cate o crapatura, nu-i nimic. Aluatul trebuie sa fie foarte subtire. Presaram peste toata suprafata spanac , apoi branza razuita. La final rulam aluatul , apoi il rotim. Pozele va arata etapele. Intr-o tigaie antiaderenta, cu o pensula o ungem cu foarte putin ulei, apoi punem placinta. O apasam usor, asa incat sa se lateasca putin , o coacem la foc moderat pana se rumeneste pe ambele parti. Servim calduta. Enjoy !