0 0
Cozonac reteta traditionala

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Reglați numărul de porții:
Aluat cozonac
500 grame faina
4 buc galbenusuri
100 grame zahar
90 grame unt
15 ml ulei
30 grame drojdie proaspata
200 ml lapte
4 grame sare
1 lingurita extract vanilie
2 lingurite coaja razuita de lamaie
1 lingurita coaja razuita de portocale
10 ml rom
Umplutura nuca
2 buc albus de ou
150 grame nuca
100 grame zahar
50 grame stafide
Pentru uns
1 bucata galbenus

Cozonac reteta traditionala

  • 4 h
  • Pentru 1
  • Medie

Ingrediente

Distribuie

Cozonac reteta traditionala

In spatele unui cozonac se afla multa stiinta 😀 Chiar asa e ! Faina sa fie una de calitate, temperatura ingredientelor, si cate inca…astea pentru un cozonac pufos insa moale , bine crescut si cu umplutura din belsug 🙂 Mai jos in reteta veti gasiti cantitatile si pasii exacti pentru o frumusete de cozonac !

(Visited 1,247 times, 1 visits today)

Pași

1
Gata

Preparare aluat

Cozonacul iese pufos si nu se rupe daca e framantat cat trebuie , lasat la dospit cat e nevoie, iar cantitatile ingredientelor trebuie respectate.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, cu exceptia drojdiei, aceea se pastreaza in frigider. Laptele il incalzim , dar nu mai mult de 40 grade, apoi il turnam intr-un vas peste drojdia sfaramata. Adaugam o lingura faina si lasam maiaua 20 minute la crescut. Ea va creste mai bine daca e pusa intr-un loc calduros.
In vasul in care vom amesteca toate ingredientele, punem mai intai faina, galbenusurile bine batute cu telul impreuna cu zaharul, sarea, aromele si romul. Apoi maiua , si incepem sa framantam. Framantam cam 5 minute timp in care punem untul impreuna cu uleiul sa se incalzeasca usor. Untul e suficient daca e topit pe jumatate ( atentie sa nu friga ).
Acum putem incepe sa adaugam cate putin din amestecul de unt si ulei peste aluat, cand incepe iar sa se lipeasca mai adaugam cate putin. Tot asa pana il incorporam pe tot. Apoi continuam sa framantam pana aluatul devine elastic si incepe sa se desprinda de pe peretii vasului ( 15-20 minute).
Stiu, nu e munca usoara dar finalul merita ;)
Acum ungem cu putin ulei vasul si punem aluatul la dospit, acoperit cu folie alimentara, atentie vasul trebuie sa fie incapator deoarece aluatul trebuie sa isi tripleze volumul. La mine a durat o ora si jumatate, intr-un loc ferit de curenti de aer. Cel mai bine e sa il puneti in cuptor, daca aveti functie de dospire la cuptor, la 30 grade e perfect.

2
Gata

Preparare umplutura

Nuca o macinam, apoi o lasam la o parte. Stafidele se pot inmuia in rom. Albusurile le batem cu telul impreuna cu zaharul, apoi adaugam nuca si stafidele, daca se doreste se poate adauga si o lingura de cacao, pentru culoare.

3
Gata

Preparare cozonac

Dupa ce a crescut frumos, aluatul il rasturnam cu grija pe o suprafta unsa cu ulei. Il impartim in 2. Eu fiecare bucata o intind uniform cu mana, o puteti face si cu un facalet daca doriti. Grosime unei foi sa fie aproape 1 cm. Fiecare bucata se presara cu nuca, apoi se ruleaza. Se impletesc cele 2 bucati, apoi se pun intr-o tava de cozonac, de 32 cm lungime, tepetata cu hartie de copt.
Acoperim cu folie alimentara si lasam la crescut o ora si jumatate.
Apoi preincalzim cuptorul la 160 grade. Intre timp cozonacul nostru a crescut frumos, si e gata de copt. Il ungem cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de lapte. Il dam la cuptor la 160 grade pentru 20 minute,. apoi il acoperim cu o folie de aluminiu. Apoi la 180 grade pentru 30-35 minute.
Apoi il scoatem din cuptor si il lasam 10 minute in forma sa se raceasca. Dupa aceea il scoatem din forma cu grija si il punem pe un gratar sa se raceasca complet. Atentie, cand e cald e foarte fragil.
Dian aceasta cantitate de ingrediente iese un cozonac mare. Voi puteti sa o dublati sau sa o triplati. Enjoy !

Lucky Cake

anterioară
Tort musuroi de cartita
langos reteta simpla
următoare
Langos reteta simpla
anterioară
Tort musuroi de cartita
langos reteta simpla
următoare
Langos reteta simpla

Lasa-ne un mesaj

avatar
  Subscribe  
Notificare despre