5 1
Cozonac cu aluat oparit

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Aluat oparit maia
100 gr faina tip 550
300 ml lapte
40 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
Aluat cozonac
900 gr faina
4 albusuri
8 galbenusuri
270 gr zahar
80 ml lapte
200 gr unt
50 ml ulei
un praf de sare
1 buc coaja razuita de lamaie
1 lingurita Umplutura esenta rom/rom
Umplutura
400 gr nuca
2 lg cacao
2 lg lapte
3 buc albusuri
200 gr Pt uns zahar
100 gr stafide
Pt uns
1 buc galbenus
1 lingura lapte

Nutritional information

Cozonac cu aluat oparit

  • 4 h si 15 min
  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Aluat oparit maia

  • Aluat cozonac

  • Umplutura

  • Pt uns

Share

Cozonac cu aluat oparit

O reteta veche, cum se facea cozonacul la noi . Ramane pufos zile intregi, moale si aromat. De cand am descoprit aceasta reteta , o fac mereu.

cozonac aluat oparit (1 of 1) cozonac aluat oparit (1 of 1)-3

 

 

 

 

 

 

 

Steps

1
Done

Aluat oparit maia

Prima data punem laptele la fiert. Apoi intr-un vas incapator il turnam imediat ce a fiert. Turnam apoi si faina, amestecam bine cu lingura de lemn sa nu se faca cocoloase. Cand aluatul s-a racit putin, nu ne mai frige la mana, punem drojdia frecata cu zaharul. Amestecam bine, presaram 1/2 lingura faina deasupra. Acoperim cu un servet si lasam 20-30 minute la crescut intr-un loc cald.

2
Done

Pragatirea aluat cozonac

Intr-un vas mare , sau bolul robotului de bucatarie, punem faina cernuta, amestecata cu sarea. Apoi maiaua, galbenusurile frecate cu zaharul, albusurile batute spuma cu telul, coaja de lamaie, romul. Laptele îl adăugăm doar dacă e nevoie, dacă folosim oua de mărimea L , atunci nu va mai fi nevoie sa adăugăm lichid. Framantam pana se omogenizeaza. Untul si uleiul le incalzim , cat sa se topeasca usor untul.
Adaugam untul topit cu uleiul, cate putin, framantand in continuare. Cand am terminat de adaugam tot untul, mai framantam 15 minute. Aluatul la final trebuie sa fie nelipicios si elastic. Vasul in care lasam aluatul la crescut trebuie uns cu putin ulei. Apoi lasam aluatul la crescut, cam 2 ore intr-un loc cald, acoperit cu un servet.

3
Done

Intre timp pregatim umplutura, nucile le macinam impreuna cu zaharul si cacaua. Apoi adaugam albusurile batute spuma si laptele daca este nevoie, pentru a subtia crema.
Avem nevoie de 2 tavi de 32 cm lungime.
Aluatul il rasturnam pe masa de lucru, unsa cu ulei. Il impartim in 2, vor iesi 2 cozonaci. Fiecare jumatate o impartim iarasi in 2. Intindem aluatul sub forma de dreptunghi cu o grosime de 0.5 cm. Punem un sfert din umplutura , o intindem peste aluat. Presaram cateva stafide. Rulam aluatul cu grija. Repetam acelasi procedeu si pentru urmatoarea bucata de aluat. Impletim cu grija cele 2 bucati de aluat. Acum luam tava de cozonac , punem hartie de copt in tava. Punem cu grija cozonacul in tava.
Procedam la fel si cu al 2-lea cozonac. Lasam aluatul la crescut 1 ora si jumatate in tava. Apoi ungem cozonacii cu galbenusul amestecat cu lapte.
Coacem la 170 grade timp de 20 -30 minute, apoi ii acoperim cu folie aluminiu. II mai coacem inca 40 -50 minute. Apoi ii scoatem din cuptor si ii lasam 15 minute in tava , apoi pe un gratar la racit. Poafta buna !

Lucky Cake

paste cu ton la cuptor
previous
Paste cu ton la cuptor
Omleta impachetata
next
Omleta impachetata
paste cu ton la cuptor
previous
Paste cu ton la cuptor
Omleta impachetata
next
Omleta impachetata
Subscribe
Notificare despre
guest
18 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
maria udrea

Si mama mea face cozonacul tot cu aluat oparit. Am sa incerc si eu, acum ca am vazut la tine. Pup.

Alina

Citi cozonaci ies din reteta data?mersi

Loghin Corina

Buna seara,am o nelamurire,este scris bine ca in total se coc 80 minute,nu e cam mult? multumesc!

Anastasia

Pentru pasca acest aluat e potrivit?
Pot dubla ingredientele,nu va strica calitatea aluatului?

myhaella

penteu 3 kg faina dublam portia la maia

myhaella

multumesc si sarbatori fericite

Maya

Pot inlocui drojdia proaspata cu cea uscata?si cit se pune?

Florina

Bună ziua ! Cantitatea de lapte 300 ml este suficienta la 1 kg de faina? Nu este totuși puțin? Încerc sa înțeleg rețeta sa pot face azi cozonacii. Mulțumesc!

Georgiana Lori

E prima mea experienta la facut cozonaci, mi-a fost intotdeauna teama sa ma apuc. Teama de esec, pentru ca am tot auzit cata rabdare si timp trebuie. Si mai ales o reteta buna. Astazi insa, mi-am luat inima in dinti si am incercat, am zis ca macar daca e sa esuez, o fac incercand. Si uite-ma pe mine, cum la ora 22 scot din cuptor cei mai dementiali cozonaci, bineinteles dupa o reteta cu succes de reusita 100 la 100 . Asadar, prima experienta, prima reusita. Dar cu siguranta nu ultima, chiar daca timpul de preparere e destul de lung,… Citeste mai departe »

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here