Strudel cu mere si sos de vanilie
Am mai facut strudel cu mere, foloseam aluat de foietaj,era bun dar parca nu precum e cel pe care il savuram in Austria.Asa ca de data aceasta am facut si aluatul, strudelul fiind mult mai gustos si mai asemanator la gust cu cel autentic.
Ingrediente pt aluat strudel :
250 grame faina
60 grame unt
1 ou
100 ml apa
1 praf de sare
1 lingurita de zahar
1 oala cu apa clocotita
Pt umplutura mere :
10 mere
100 grame stafide inmuiate in apa cu esenta rom
1lingurita scortisoara
1 coaja rasa de la 1 lamaie
150 grame pesmet
100 gr unt
70 grame zahar
Topim untul impreuna cu apa si lasam la racit. Daca avem robot de bucatarie punem in vasul lui faina iar in mijloc facem o adancitura unde punem celelate ingrediente si untul apoi dam la framantat 10 minute , daca nu avem robot facem la fel doar framantatul dureaza 20 minute. Apa clocotita din oala o aruncam,punem pe fundul ei hartie de copt, iar aluatul sub forma unei bile il punem acoperit in oala (astfel nu se usuca).Apoi curatam de coaja si cotorul merelor si le taiem fin, amestecam scortisoara cu coaja de la lamaie si zaharul. Pesmetul il rumenim in 50 gr unt, untul ramas il topim.
Aluatul il intindem cu sucitorul foarte subtire, eu am impartit aluatul in 2 parti egale si le ungem cu unt topit, apoi pe o jumatate de foaie asezam 1/2 din pesmet,apoi1/2 din mere , si 1/2 din stafide si 1/2 din amestecul de zahar .Rulam cu grija si sigilam bine capetele. Ungem cu unt topit.Repetam operatiunile si la a 2 foaie. Dam la cuptorul preicalzit la 180 grade timp de o ora.
Intre timp facem sosul de vanilie:
700 ml lapte
5 galbenusuri
40 gr faina
100 gr zahar
extract vanilie
Laptele il punem la fiert, intre timp mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc si adaugam si faina si mixam pana la incorporare.cand laptele a inceput sa fiarba adaugam un praf de sare si extractul de vanilie apoi il luam de pe foc si il turnam peste mixul de galbenusuri, amestecam cu o lingura de lemn pana la omogenizare apoi turnam inapoi il oala in care a fiert laptele si il lasam la foc mic se ingroasa, dar sa curga de pe lingura , cam 8-10 minute.
Pe o farfurie turnam sosul de vanilie cald iar deasupra o felie de strudel. Enjoy!
se poate reincalzi sosul a doua zi de exemplu pentru a se mai servi o portie?
Da se poate , recomand pe baie de aburi, evental daca e nevoie de inca putin lapte