Lasagna o prepar de mult timp, dar de fiecare data cand vroiam sa o pun pe blog, ai mei erau prea flamanzi sa astepte pana fac eu pozele. Asa ca acum am avut o zi “libera” si am apucat sa o pozez 😀 si sa scriu reteta. Este atat de usor de facut, mai ales ca eu nu obisnuiesc sa fac sos bechamel, dar daca va place cu sos bechamel puteti desigur sa inlocuiti smantana.
Ingrediente:
Sos bolognez:
1 ceapa tocata marunt
1 morcov razuit
1 catel usturoi
50 ml ulei de masline
600 gr carne vita cu porc
100 ml vin alb
2 lingurite pasta tomate
busuioc si oregano
5 rosii mari curatate de coaja si taiate cuburi sau o conserva rosii
sare, piper
Foi de lasagne : aprox 10-12 buc, depinde de marimea vasului, al meu a fost de 20cm *30 cm
125 gr mozarelle, 100 gr parmezan razuit
300 gr smantana min 20% grasime
Incepem prin a face sosul: calim ceapa si morcovul razuit in ulei pana se inmoaie ,cam 5 minute, adaugam usturoiul , dupa 1 min carnea tocata si o amestecam, o sfarmam cu o lingura de lemn sa nu se faca cocoloase,adaugam oregano si busuioc, apoi adaugam vinul si lasam sa scada, cam 5 minute.Adaugam si pasta tomate impreuna cu rosiile si lasam sa fiarba la foc mic cam 1 ora si jumatate.Daca sosul se ingroasa prea tare adaugam putina apa.La sfarsit asezonam cu sare si piper.
Putem trece la asamblatul lasagnei: sosul cu carne trebuie sa il impartim in 4.Prima parte o punem pe fundul vasului, peste care punem 3-4 lingurite smantana, apoi 3-4 foi de lasagna , astfel incat sa acopere tot sosul, daca vasul e rotunjit pe margini , rup putin din colturile foilor de lasagna ca sa se aseze mai bine :).Apoi punem al 2-lea strat de carne, apoi 1/3 smantana si 1/3 din parmezan.Continuam tot asa : foi, sos, smantana, parmezan.La final trebuie sa avem 3 straturi de foi lasagne, deasupra ultima portie de sos, smanatana, parmezan si mozarella taiata felii subtiri.
O dam la cuptor pana se topeste mozarella si incepe sa se rumeneasca- aprox 20 – 25 minute.Enjoy!
minunat arata de apetisant 🙂
Cu exceptia smantanei e totul perfect. In reteta originala se foloseste sosul besamel.
Tina, sa stii ca e delicioasa si asa, am si scris ca se poate inlocui cu sos bechamel, dar eu consider ca nu e nevoie 😉