Tort cu cocos si jeleu de zmeura, fin , racoros, aromat . Un tort perfect pentru zilele calduroase de vara
Blat lateral ( tortul este de 26 cm diametru):
4 oua
4 linguri zahar
3 linguri faina
3 linguri cacao
un praf de sare
60 gr unt topit si racit
Prima data facem blatul: ouale le mixam cu zaharul pana se albesc si isi tripleaza volumul, apoi adaugam faina amestecata cu cacao si praful de sare. La urma turnam si untul topit cu grija intr-o margine si cu o spatula amestecam usor pana se incorporeaza. Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt( eu am folosit tava de cuptor), si il dam la cuptor la 180 grade pentru 10 minute. Apoi rasturnam blatul peste un prosop de bucatarie curat usor umezit , luam hartia de copt de pe blat si rulam blatul in prosop.
Blat tort cacao ( 24 cm)
120 gr faina 40 gr cacao 5 oua 2 galbenusuri 150 gr zahar 50 gr unt topit si racit la temp camerei 5 linguri apaPunem ouale ( la temperatura camerei ) impreuna cu galbenusurile si le batem pana incep sa devina pufoase. Zaharul il punem intr-o cratita cu fund gros impreuna cu 5 linguri de apa si lasam sa fiarba pana s-a topit zaharul si rezulta un sirop. In timp ce mixam il turnam in fir subtire peste oua si mixam pana ajunge la temp camerei, cam 5-6 minute. Faina o amestecam cu cacaua si o impartim in 2 . Cernem de la 15 cm deasupra vasului prima jumatate de faina, amestecam usor cu o spatula de sus in jos pana se omogenizeaza. Repetam la fel si cu a 2 jumatate. Untul topit il amestecam cu o lingura din aluat pana se omogenizeaza apoi il turnam peste tot blatul si amestecam usor. Punem aluatul intr-o tava de 22 cm tapetata cu hartie de copt si coacem la 170 timp de 30 -35 minute. Cand e gata il scoatem din cuptor si il ridicam la 20 cm deasupra mesei apoi il lasam sa cada pe masa. In acest fel blatul nu va avea tendinta de lasare.Il lasam 5 minute apoi il scoatem din tava si il lasam la racit pe un gratar.
Jeleul zmeura:
600 gr zmeura
150 ml apa
1 plic gelatina
3 lg zahar
Zmeura si apa le fierbem cam 5 minute apoi printr-o strecuratoare dam amestecul pentru a scoate samburii. Gelatina o hidratam conform instructiunilor de pe ambalaj si o adaugam in zmeura fierbinte. Luam o tava rotunda mai mica decat cea folosita la blat ( sa fie de 20 cm) , o tapetam cu folie alimentara si apoi turnam jeleul. Il lasam in frigider pana se intareste , cam 3 ore.
Crema de cocos:
350 gr mascarpone
350 ml smantana pt frisca
4 lg miere
6 foi gelatina sau 1 plic granule
1 lime
3 linguri sirop de cocos/ 1 lingurita esenta( optional) Monin
1 cana cocos razuit
100 ml apa
Gelatina o hidratam , apoi o punem in 100 ml apa clocotita ( fara a mai fierbe).Frisca o batem bine, branza mascarpone o mixam usor cu mierea, zeama de la o jum de lamaie si coaja de lamaie razuita.O treime din frisca o adaugam peste gelatina, cu telul amestecam pana la incorporare, apoi incet adaugam toata frisca. Turnam siropul de cocos si cocosul razuit peste mascarpone, adaugam si frisca si omogenizam.
Acum asamblam tortul rapid:
Folosim forma de tort cu pereti detasabili 26 cm
O jumatate de blat il punem ca si baza de jos, apoi din blatul de rulada formam lateralul, jumatate din crema de mascarpone o intindem peste baza, apoi punem in centru jeleul iar peste restul de mascarpone cu cocos. Deasupra punem cealalta jumatate de la blat.
Acoperim cu o folie alimentara si dam la rece 2 ore. Cu 30 minute inainte de a orna tortul preparam crema :
200 gr crema de branza philadelphia
150 ml smantana pt frisca batuta
1 lg cu varf mascarpone
200 gr ciocolata alba
amestecam bine cu un tel frisca batuta cu crema de branza si branza mascarpone, apoi adaugam ciocolata topita pe baie de aburi.O dam la frigider 20 minute apoi putem sa ornam tortul.
Bun,bun !
era bine venita si o sectiune din tort ….
Acum este postata si o sectiune . Sper sa va placa !
Unde vedem o sectiune?
curcubeu pe cerul gurii 🙂