Acest fel de mancare e perfect pentru un inceput de vara 🙂 . Dovlecelul trebuie sa fie cat mai proaspat, puteti folosi si florile de la dovlecel daca le aveti in gradina , nu trebuie irosite, sau le puteti umple cu ricotta si praji, sunt foarte bune. Cu reteta pentru flori de dovlecei revin data viitoare.
Ingrediente:
200 gr orez pt risotto
1,5 litri supa limpede de legume sau pui
100 ml vin
1 catel de usturoi
1 buc tija telina apio
1 morcov
1 ceapa
50 gr unt
4 lg ulei de masline
1 dovlecel mic
sare, piper
50 gr parmezan ras + pt servit
Preparare:
Supa trebuie sa fie fierbinte, asa ca eu o tin pe foc la minim. Intr-o tigaie incapatoare punem uleiul de masline si jumatate din unt. Legumele le tocam marunt, fara dovlecel, si le calim pana se inmoaie cam 5-6 minute. Adaugam orezul si il lasam pana devine sticlos, amestecand mereu, cam 1-2 minute. Dam focul pe mediu. Adaugam supa fierbinte, cam 100 ml o data, sau 2 polonice, amestecam pana scade, apoi adaugam vinul, amestecam pana scade tot lichidul . Adaugam dovleceii taiati cubulete mici, si apoi mai adaugam 100 ml supa, lasam pana scade lichidul si tot asa pana cand orezul este aproape gata.Ultima portie de 100 ml supa o punem si o lasam pana cand orezul nu e apos, dar nici prea uscat. La final adaugam sarea, piperul si restul de unt si parmezanul.
Servim garnisit cu parmezan proaspat ras si flori de dovleci . Pofta buna!