Ingredients
-
Foi cu miere
-
-
125 grame zahar
-
250 grame faina
-
50 grame miere
-
65 grame unt
-
1 bucata ou
-
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
-
un praf de sare
-
-
Crema de lamaie
-
-
500 ml lapte
-
50 grame amidon
-
100 grame zahar
-
4 galbenusuri
-
1 lingurita extract vanilie
-
50 grame unt
-
1 lingurita coaja de lamaie razuita
-
30 ml zeama de lamaie
-
200 ml smantana pt frisca
-
20 grame zahar pudra
Tort cifra cu crema de lamaie
In tendinte anul acesta, tortul cifra este foarte versatil. Se poate adapta orice crema, blatul poate fi modelat (decupat) cu usurinta si este foarte estetic. Eu am ales foi cu miere si o crema aerata si pufoasa cu lamaie. Decorul este alcatuit din fructe, flori comestibile si bezele. De preferat sa fie facut cu o zi inainte, foile se inmoaie de la crema.
Steps
1
Done
|
Preparare foiToate ingredientele cu exceptia fainii, la temperatura camerei, se amesteca intr-un vas , apoi se pun pe foc. Se lasa la foc mediu spre tare, amestecand cu telul pana devine o crema aramie, atentie sa nu se arda. |
2
Done
|
Crema de lamaieLaptele il amestecam cu 50 gr zahar, amidonul si il punem pe foc, intr-un vas cu fund dublu. Adaugam vanilia si coaja de lamaie. Lasam pana ajunge la punctul de fierbere, amestecam constant. Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul. Turnam imediat laptele fierbinte peste galbenusuri. Amestecam mereu cu telul. Punem din nou la foc amestecul. Cand a inceput sa fiarba , o mai lasam pana se ingroasa precum o budinca. Amestecam mereu cu un tel, la final adaugam zeama de lamaie ( daca va place puteti pune mai multa zeama de lamaie insa max 50 ml ). Dam vasul la o parte, si o lasam sa se raceasca, amestecam din cand in cand pentru a evita formarea crustei. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam untul si mixam 2-3 minute. Acoperim crema cu folie alimentara, adica punem folia direct peste crema, pentru a preveni formarea crustei, o lasam pana se raceste de tot. |
Ce duza ati folosit? Multumesc
Am folosit un dui cu cap rotund Wilton
Se poate renunta de tot la lamaie? As vrea sa fie crema de vanilie, dar ce sa pun in locul celor 30 ml se zeama de lamaie?
Se poate face si fara lamaie 🙂 nu trebuie sa o inlocuiesti cu nimic
Dacă vace tortul asta cu 33avem nevoie de doua porți de blat?
Da, din aceasta cantitate va iese o cifra, daca doriti doua, dublati ingredientele
Ce dimensiune are cifra?
Lungime 35 cm, latime 12-15 cm
Asi vrea sa fac nr 2 cantitatea se dupleaza si la blat si la crema?
Pentru o cifra ajung cantitatile date. Pentru 2 cifre trebuie dublate.
Buna ziua
As vrea sa fac cifra 1 doar ca o sa fie nevoi cam de 25 portii. Pot face cu 3 blaturi… Sau va fi prea grea? ?Ce solutie as avea in acest caz.. 25 invitati?
Se poate face si din 3 foi, fara probleme
Va mulțumesc mult!
Se poate adauga cacao in blat?Daca da,se scoate din cantitatea de faina?multumesc
Se poate adauga, inlocuiesti cant de faina cu cea de cacao
Îmi Spune-ți va rog dece mi-a ieșit crema moale?
Probabil nu ati fiert destul crema
Spuneti-mi va rog blatul se poate copt cu 2-3 zile ibainte de asamblare?
Desigur, il puteti pastra in camara
Multumesc!! Si mai spuneti-mi va rog cit timp unainte de servire trebuie sal ansamblez?
Cu 12 ore inainte recomand
Buna Seara. Am o nelămurire. Nu am facut/mancat niciodata tort cifra si nu stiu exact cum ies foile cu tot cu crema. Mie nu imi plac torturile uscate. Chiar ies asa de moi de nu necesită insiropare? Va multumesc ptr răspuns
Foile se inmoaie de la crema, eu nu le insiropez. Tortul e mai gustos dupa ce sta o noapte la rece