Tiramisu e un desert minunat, am mai facut , dar niciodata sub forma unui tort, asa ca m-am hotarat sa incerc.Partea cea mai dificila mi s-a parut decoratul 🙂 in rest e un tort foarte usor de facut.Avem nevoie de o forma de copt cu peretii detasabili de 20 cm.
Blat:
4oua
1 cana faina
100 gr unt topit
100 gr zahar
1/2plic praf de copt
100 gr ciocolata cu aroma de cafea
10-12 bucati piscoturi
200 ml cafea
100 ml irish cream Baileys sau alt lichior cu gust de cafea
Pt crema:
500 gr crema mascarpone
200 ml smantana pt frisca
150 grame zahar
50 ml cafea tare
Incepem prin a pune hartie cerata in tava de copt.Untul impreuna cu zaharul il mixam 2 min, apoi adaugam pe rand cate un ou si mixam dupa fiecare. Faina o amestecam cu praful de copt si o turnam peste amestec,incorporam bine.Ciocolata o topim pe baie de aburi si apoi o adaugam in amestec si mai amestecam bine o data.Turnam totul in tava si dam la cuptorul preicalzit la 180 min cam 30-35 minute.
Intre timp facem cafeaua, si 150 ml o amestecam cu 50 ml Bailyes, o lasam sa se raceasca.Dupa ce blatul s-a racit, il taiem in 2, astfel incat sa rezulte 2 blaturi in forma de cerc.
Batem frisca 1 minut, apoi adaugam zaharul si mixam pana frisca se intareste.Crema de mascarpone se amesteca cu 50 ml Bailyes si 50 ml cafea,apoi cu frisca batuta.
In forma de copt punem un blat si il insiropam cu cafea.Turnam jumate din crema de mascarpone si o nivelam .
Cu amestecul de cafea insiropam piscoturile,fiecare il invartim de 2-3 ori in cafea( va absorbi repede cafeaua)si le punem peste mascarpone unul langa altul(trebuie sa acopere intreaga suprafata a tortului).Punem restul de crema si o nivelam, apoi al doilea blat. Scoatem tortul din forma si il punempe platoul de servire. Pentru decor topim 100 ml ciocolata neagra impreuna cu 50 gr unt si turnam peste tort.Dam la rece o ora.Dupa ce s-a intarit glazura de ciocolata, decoram cu bomboane de ciocolata si pudram cu cacao.
Il tinem la rece pana il servim :). Enjoy!
Arata mooortaaaal!!! Trebuie sa il incerc :*
[…] Sursa de inspiratie […]
foarte delicios
[…] un tort si o praji. si poate si o rulada de curcan, mai vad. tortul vreau sa-l fac pe asta Tort Tiramisu – Lucky Cake si praji asta Reteta Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata – Prajituri zapada nu mai avem deloc, […]
Buna daca am tava de 26 cm cat ar trebui sa adaug in plus la reteta ta? Tava cu oereti detasabili e ok?
buna, da e k tava cu peretii detasabili, daca il faceti in tava de 26 si pastrati cantitatile nu va iesi la fel de inalt 🙂 , daca doriti puteti adauga pt crema 25 % in plus, blatul cred ca ajunge .
Pereti scz
Multumesc frumos..:) sunteti ff draguta si priceputa la bucatarie..:)
Luky cake..vreau sa ma apuc de tort..ouale intregi le pun peste untul cu zahar? Si cand pun faina tot cu mixerul? Squ cu telul
Ptr o tava de 30 cm ce cantitati tre sa folosesc fie ptr blat cat si ptr crema?
Buna, eu cred ca ajunge daca suplimentati cantitatile cu 30 %.
E cel mai delicios
Multumesc mult Luminita !
Am rugămintea de a mi spune diametrul cercului. Și dacă blatul este unul singur tăiat pe jumătate sau sunt doua? Și automat ingrediente duble. Mulțumesc
Forma este de 20 cm , este trecut si in descrierea retetei 🙂
Un singur blat, taiat in 2
Excelent!!!! Intr-un singur cuvânt. Preferatul familiei. :3 🙂
Ma bucur ca va place 🙂
Buna. Cana de faina cati ml are? Sau cate g de faina?
O cana echivaleaza cu 130 gr faina