Tort cu mure si cafea
Va place aroma de cafea? Si murele? Noua da 😉 Asa ca le-am pus intr-un tort delicios . Blat umed si ciocolatos si o crema fina de cafea. Extra mure de padure, super aromata 🙂
Ingrediente:
Blat umed ( forma 20 cm)
- 150 faina
- 25 gr cacao de buna calitate
- 2 oua
- 125 zahar
- 75 ml cafea calda
- 125 gr iaurt
- 75 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Ouale le amestecam cu zaharul, adaugam uleiul, cafeaua, iaurtul, sarea. Folosim doar telul. La final adaugam faina amestecata cu cacaua si praful de copt , bicarbonatul. Amestecam totul cu telul pana se omogenizeaza. Turnam compozitia in tava de copt, tapetata pe fund cu hartie de copt. Eu invelesc tava de copt cu folie de aluminiu pe marginile exterioare in parte de la mijloc in jos. Mi se pare ca atunci blatul creste mai frumos. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 40-50 minute. Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca 5 minute, apoi il scoatem din tava si il lasam la racit pe un gratar.
Crema cafea :
- 150 gr unt ,
- 200 gr zahar pudra,
- 250 gr crema de branza ( philadelphia, Goldessa, exquisa)
- 100 gr ciocolata alba
- un plic de cafea 3 in 1
Untul la temp camerei se mixeaza cu zaharul pudra si cafeaua cam 5 minute , apoi se adauga si crema de branza si mai mixam 1 minut. Intre timp topim ciocolata alba pe baie de aburi apoi o adaugam la crema si mixam doar pana se incorporeaza. O dam la rece cam 5-10 minute, feliem blatul in 3 .
Crema de mure:
- 200 gr mure, proaspete sau congelate
- 100 ml apa
- 2 linguri zahar brun / alb
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingura plina amidon
Murea, zaharul , apa si zeama de lamaie se pun intr- o tigaie pe foc si se lasa pana murea se inmoaie. O presam usor cu o lingura de lemn, pt a o sfarma. Lasam totul pe foc pana scade usor lichidul si devine mai gros. La final adaugam amidonul , amestecam bine si apoi oprim focul. Lasam murea sa se raceasca. Acum putem trece la asamblat tortul.
Prima data punem un blat, apoi il ungem cu 1/3 din gem. Urmeaza 1/3 din crema, continuam la fel pentru toate cele 3 blaturi. La urma il ornam cu mure proaspata. Il dam la rece minim 3 ore . Enjoy !
Exceptional !!! Fffff fin si delicat! Il ador!
Exceptional !!! Ffff fin si rafinat ! De departe favoritul meu ! Multumesc pentru reteta si bafta pe mai departe !
Multumesc Nicoleta ! Ma bucur ca ti-a placut !
Cu ce as putea inlocui 3in 1 ??
cu cafea solubila
Buna. Nu inteleg cum zici sa pun folia de aluminiu pe tava . Daca vrei sa explici sau sa-mi arati cu poze.
Multumesc.
Folia de aluminiu inveleste tava le exterior, pe laterale, din pacate aici nu pot sa iti pun poza, intra pe grupul meu de facebook si iti pun poza : Atelier de retete Lucky Cake
sunt deja pe grupul de retete 🙂
bună! arată foarte bine tortul, spune-mi te rog ce iaurt folosești, am pus iaurt zuzu într-o negresă cu caise și nu mi-a plăcut gustul pe care l-a dat prăjiturii ,oare ar trebui să folosesc iaurt cremos, gen grecesc?
Iaurt grecesc, imi place cel de la Olympus
Buna! Imi poti spune care ar fi cantitatile daca vreau sa fac tortul cu un diametru de 26 cm? Multumesc mult si mult succes in continuare!
Pentru aceasta dimensiune folositi cantitatile date plus inca jumatate.
Buna! In crema cafeaua se pune pregătită sau praful de 3in1?
Aleaxandra, doar praful 🙂
Buna
Cu ce fructe pot fi înlocuite murele?
Murele se pot inlocui cu orice : zmeura, afine, chiar si fara fructe e gustos
Mulțumesc
Spune.mi, te rog, untul treb sa fie cu 60% sau 80% grasime? Multu.
Eu folosesc unt de 82 %
Pt copii e bun?
Minunat!!! Multumesc Alina!
A ajuns printre preferatele mele, nu demult l-am descoperit. Este pt a 3oara ce al fac, chiar acum îl pregatesc pt maine ca,este ziua mea??
Bicarbonatul de sodiu sau praful de copt este acelasi lucru.
Bicarbonatul de amoniu este altceva
Trebuie să schimbați in reteta 1/2 linguriță de amoniac sau praf de amoniu
Nu este acelasi lucru, sunt agenti de crestere, insa cu compozitie chimica diferita, nu trebuie schimbata reteta.