Un tort potrivit pentru orice ocazie! Are o aroma minunata de capsuni , un blat de vanilie, totul invelit intr-o glazura delicioasa ;), nu e greu de facut si puteti sa il preparati cu o zi inainte.
Ingrediente(forma de 24 sau 26 cm):
Blat:
6 oua
300 gr faina
50 ml lapte
50 gr unt topit
100 gr zahar
1 plic praf de copt
extract sau esenta vanilie
Mousse de capsuni:
300 gr smantana pt frisca
250 gr capsuni prospete
60-80 gr zahar, depinde cat de dulci sunt capsunii
6 foi gelatina sau 10 gr gelatina
6 linguri gem de capsuni
Glazura:
100 ml smantana pt frisca
150 gr ciocolata neagra
1 lingura sirop agave sau miere
Decor :
100 ml smantana pt frisca , o lingura zahar (colorant alimentar roz -optoinal)
bomboane decor
Preparare:
Pt blat batem albusurile spuma 5 minute.Galbenusurile le mixam cu zaharul pana acesta se topeste 3-4 minute,untul topit, adaugam 1/2 din faina amestecata cu praful de copt, apoi laptele , pe urma restul de faina si extractul de vanilie.Albusurile le incorporam incet, cam in 4 ture amestecand usor de jos in sus.Punem totul intr-o tava de silicon sau cu peretii detasabili. Dam la cuptorul preincalzit la 160 grade cam 35- 40 minute.Lasam la racit, apoi il sectionam in 2, astfel incat sa rezulte 2 blaturi.
Pentru mousse capsunile trebuie facute pasta cu un bleder,punem gelatina la inmuiat, batem frisca cu zaharul apoi adaugam capsunile iar la sfarsit gelatina topita la bain marie sau la microunde(daca o puneti la microunde adaugati o lingura de apa si o lasati 3 secunde, daca mai e nevoie o mai puneti 3 secunde,Nu are voie sa fiarba).Amestecam bine.
Daca am folosit o tava de silicon, punem o folie alimentara apoi primul blat, il ungem cu 1/2 din gem, apoi turnam mousse-ul de capsuni, ungem al 2 blat cu gemul de capsuni si il punem peste.Il dam la frigider minim 4 ore.
Pt glazura:
punem pe foc mediu smantana si cand a dat a dat in clocot adaugam ciocolata si amestecam pana se topeste si adaugam mierea.Lasam 5 minute la frigider pana se ingroasa putin.Glazura o intindem apoi pe tot tortul(asezat pe un gratar sau o tava) incepand din mijloc inspre margini.Dupa ce l-am glazurat il punem pe platoul de servire si il decoram pe lateral cu ornamentele de ciocolata iar deasupra cu ajutorul unui pos, il decoram cu frisca batuta .