De mult imi doream sa pregatesc un tort pentru mine :D. Cu ingredientele care imi plac. Asa ca m-am apucat de treaba , si am avut pe lista: ciocolata, fara doar si poate, nuca , visine, si iar ciocolata. Nu sunt greu de multumit 😉 . Cam asa arata reteta :
Ingrediente:
Blat nuca (20 cm) – pentru 18 -20 persoane
4 oua medii
150 gr zahar
150 gr nuci macinate
125 gr faina
o lingurita rasa praf de copt
un praf de sare
1 lingurita extract vanilie
Crema de ciocolata:
250 ml smantana pt frisca
350 gr ciocolata ( 100 neagra+ 250 gr cu lapte )
50 gr unt
1 borcan compot visine fara samburi scurs de zeama
Ganache de ciocolata :
200 gr ciocolata ( 100 gr neagra – 100 gr cu lapte)
200 ml smantana pt frisca
100 gr ciocolata alba
50 gr crema de branza
Prima data facem blatul :
Preincalzim cuptorul la 170 gr Celsius.Separam ouale . Albusurile le batem cu praful de sare si 3 linguri de zahar pana devin tepene, la mine a durat cam 7-8 minute.Apoi incet adaugam restul de zahar mixand pana il adaugam pe tot. Apoi adaugam galbenusurile si extractul de vanilie peste albusuri si amestecam cu o paleta de jos in sus cu grija. La final adaugam faina amestecata cu nucile macinate si praful de copt in 3 transe. Amestecam usor de sus in jos, doar pana ce se omogenizeaza. Folosim o tava rotunda cu pereti detasabili, punem amestecul in ea , nivelam si dam la cuptor pentru 35- 40 minute , pana trece testul scobitorii. Daca incepe sa se rumeneasca prea tare deasupra in ultimele 10 minute reducem temp la 160 grade. Cand e gata il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un grilaj.Eu l-am pregatit cu o zi inaite si l-am lasat intr-o punga la rece. La fel am facut si cu ganache-ul de ciocolata, cu care am imbracat tortul.
Ganache-ul deasemenea il fac cu o seara inainte. Topesc 200 gr ciocolata impreuna cu 200 ml smantana pt frisca , chiar inainte de a da in clocot iau vasul jos de pe foc si omogenizez bine cu un tel. Se lasa la rece pana se intareste ( de preferat peste noapte). Pentru crema alba: ciocolata alba o topesc pe baie de aburi, o adaug peste crema de branza , amestec si apoi o dau la frigider.
Crema de ciocolata :
Frisca o punem pe foc iar cand incepe sa fiarba o turnam peste ciocolata fierbinte. O lasam 1 minut apoi mixam amestecul pana se topeste ciocolata. Amestecam untul la temperatura camerei taiat cubulete pana de incorporeaza tot. O dam la rece 20 -30 minute.
Suntem gata de asamblat tortul. Blatul in sectionam pe orizontala in 3 . Cu mare grija deoarece este fragil.Avem nevoie de forma cu pereti detasabili in care am copt blatul sau de un inel de patiserie. Punem un blat jos apoi jumatate din visine iar peste jumatate din crema. Urmeaza al 2-lea blat, apoi restul de visine si crema ce a mai ramas.Deasupra imi place sa pun partea cea mai de jos a blatului, e cea mai dreapta. Il lasam la frigider o ora , apoi il putem orna. Pentru ornare batem cu mixerul ganache-ul de ciocolata pana se intareste. Cu o spatula nivelam ganache-ul de ciocolata, iau cu un cutit nu foarte ascutit trasam dungi pe el. Pentru ornamente avem nevoie de un pos si dui , ornam dupa cum ne place, eu am folosit inimioare de ciocolata deoarece il vom servi de Ziua Indragostitilor. <3
De asemenea vreau sa va spun ca dintr_un blat de tort facut cu 4 oua nu vor putea manca niciodata 20 de persoane;iese mult prea mic.
Desigur depinde cat de mare taiati felia, crema de ciocolata alba, e pentru decor, e optionala, si va spun ca am primit feedback-uri pozitive , in care mi-au spus ca acest tort le-a placut mult de tot 🙂
Buna! Vreau sa fac acest tort pentru ziua baietelului meu, dar vreau sa il acopar cu pasta de zahar. Pot pune pasta de zahar peste ganache?
Da, se poate pune pasta de zahar peste ganache