Un tort de sezon , cu o crema de branza delicioasa si imbracat intr-un curd de portocale š , sigur va fi pe gustul tuturor!
Ingrediente:
Blat:forma rotunda de copt Ā de 24 cm cu pereti detasabili
4 oua
1 cana faina(aprox 150 gr)
1/2 plic praf de copt
1/2 cana zahar
100 gr unt topit
1 praf de sare
Crema:
300 gr branza de vaci
150 grame mascarpone
100 grame zahar (daca va place mai dulce mai adaugati putin zahar)
zeama de la o portocala mare
4 foi gelatina
Jeleul de portocale:
500 ml suc de portocale( suc proaspat stors sau 100% natural)
4 galbenusuri
2 linguri amidon
50 grame unt
50 grame zahar
8 foi gelatina
Pt ornat: frisca batuta si ornamente de ciocolata
Untul se mixeaza cu zaharul pana se topeste, apoi se adauga cate un galbenus pe rand pana la incorporare..Adaugam incet faina amestecata cu praful de copt si amestecam bine.Albusurile cu praful de sare le batem spuma.La final, cu ajutorul unei spatule, incorporam, cate putin o data,spuma de albusuri in aluat .Turnam in forma Ā tapetata cu hartie de copt amestecul si dam la cuptor cam 20 -25 Ā minute la 180 grade pana devine auriu si ferm la atingere.Lasam la racit apoi il taiem in 2.
Intre timp preparam crema de branza: amestecam branza dulce cu zaharul si apoi cu crema Ā mascarpone .Gelatina o topim in sucul de portocale,apoi o turnam peste branza si amestecam.Asezam crema de branza peste Ā unul dintre blaturi ,iar celalalt il punem deasupra, dam tortul la frigider.
Acum e momentul sa facem curdul(crema) de portocale: Punem gelatina la inmuiat.Sucul de portocale il punem la incalzit, galbenusurile le batem cu zaharul pana se albesc apoi adaugam amidonul si amestecam bine.Cand sucul este fierbinte ,fara a fierbe, adaugam amestecul de galbenusuri si amestecam tot timpul pana incepe sa se ingroase. Il luam de pe foc si adaugam untul,omogenizam si apoi adaugam foile de gelatina pe rand,amestecam bine.Lasam la racit 10 minute.
Acum luam tortul din frigider si taiem 1,5 cm de jur imprejurul lui, cat mai egal si il punem inapoi in forma de copt asa incat sa ramana distanta egala intre marginile tavii si tort,pentru jeleul de portocale.Tortul nu trebuie sa depaseasca marginile formei de copt (la inaltime).Turnam jeleul de portocale si dam imediat la frigider.Jeleul trebuie sa acopere tortul in intregime(mie tortul mi s-a ridicat deoarece nu am avut timp sa las jeleul sa se raceasca si am pus o farfurie cu o greutate deasupra:) ).Il lasam la rece min 4 ore.
Il decoram cu frisca si Ā ornamente de ciocolata , apoi il servim. Pofta buna!