Ingredients
-
1 buc 25 cm Chec simplu
-
100 gr gem capsuni
-
10 Piscoturi
-
100 ml suc de fructe de padure
-
Mousse de capsuni
-
400 gr capsuni proaspeti/congelati
-
400 ml smantana pt frisca
-
10 gr gelatina
-
200 gr zahar
-
Bezea italiana
-
2 ( 70 gr) albusuri
-
125 gr zahar
-
50 ml apa
-
1 lingura zeama lamaie
Tort Alaska cu capsuni
Fara coacere, fin si usor . La acest tort se poate folosi chec simplu , sau blat de vanilie, chiar si o rulada de cacao . Eu am ales sa folosesc un chec simplu pe care il aveam facut cu o zi inainte. Reteta originala se face cu inghetata, eu am ales un mousse de capsuni . Pentru ornat am folosit bezea italiana, unde albusurile sunt tratate termic .
Steps
1
Done
|
BazaPrima data avem nevoie de un vas/bol in care sa montam tortul. Bolul trebuie sa fie de 22-24 cm in partea de sus. Acesta il acoperim pe interior cu folie alimentara. Checul il taiem in felii egale de 1 cm. Le asezam in interiorul vasului lipite una langa alta. Pastram cateva felii cu care vom acoperi tortul la final. Apoi ungem feliile de chec cu gemul de capsuni . |
2
Done
|
Mousse de capsuniCapsunile proaspete impreuna cu zaharul le blenduim pana devin pasta. Daca folositi congelate, le decongelati , apoi procedati la fel. Gelatina o hidratam in 100 ml apa rece. Apoi o topim pe baie de aburi. Frisca o batem tare , adaugam o lingura de frisca in gelatina, amestecam pana se omogenizeaza. Turnam piure-ul de caspuni si gelatina peste frisca. Amestecam bine cu telul pana se omogenizeaza . |
3
Done
|
Piscoturile le insiropam usor in sucul de fructe. Turnam jumatate din mousse-ul de capsuni in bol , peste feliile de chec. Apoi punem piscoturile , unul langa altul. Turnam si restul de crema. Acoperim tortul cu feliile de chec ramase. Apoi acoperim cu folie si il dam la frigider minim 4 ore, cel mai indicat e peste noapte. Apoi il dam 3 ore la congelator. |
4
Done
|
Bezea ItalianaAlbusul de ou il mixam cu robotul de bucatarie sau mixerul . Intre timp punem zaharul impreuna cu apa pe foc. Siropul trebuie sa fiarba si sa ajunga la 115 grade, sau pana cand tot zaharul s-a topit. Apoi turnam incet siropul de zahar peste albusuri, cu mixerul mergand. Adaugam si zeama de lamaie . Continuam sa batem albusurile pana cand acestea s-au racit si bezeaua este ferma si lucioasa, asta dureaza cam 7-8 minute. |
5
Done
|
decorare tortLuam tortul de la congelator si il rasturnam pe un platou. Urmeaza sa il imbracam in bezeaua italiana. Eu folosesc spatula cand il ornez. Incercam sa punem peste tot un strat egal de crema. Apoi cu o furculita trasam dungile le tot tortul . La final cu un arzator special pentru bucatarie rumenim usor bezeaua. Decoram cu bomoboane comestibile si frunze de menta sau mini busuioc. Servim imediat Tip : pt a putea taia tortul cat mai frumos, folosim un cutit cu lama trecuta prin apa fierbinte. |