E sezonul merelor si trebuie sa profitam de ele! Cel mai bine ar fi sa le consumam proaspete, dar daca ai mere muuuulte,un desert cu mere e un deliciu 🙂 Asa ca am facut o prajitura rapida si simpla cu mere, dar gustul ei e minunat!
Ingrediente:
Umplutura:
2 kg mere curatate si razuite
o mana stafide
4 linguri zahar
2 lingurite scortisoara
1 lingura cu varf gris
blat:
500 gr faina
un praf de sare
3 linguri mari cu untura
5 linguri smantana
4 linguri zahar
2 oua mari
coaja razuita de la 1 lamaie
1/2 plic praf de copt
Merele razuite le punem impreuna cu stafidele la calit,la foc mic, cam 5 -10Â minute, apoi adaugam zaharul si scortisoara pana cand merele sunt moi.Adaugam grisul si lasam sa se raceasca.
Intre timp intr-un bol punem faina cupraful de copt, un praf de sare, untura, smantana, zaharul, ouale, coaja de lamaie si framantam pana se formeaza un aluat moale dar destul de dens pentru a putea fi intins in foi.Eu am folosit robotul de bucatarie si l-am lasat la framantat 5 minute. Cu mana trebuie lucrat mai repede deoarece se topeste untura.
Cand aluatul este gata il impartim in 2, pe o suprafata pudrata cu faina intindem cele 2 foi la dimensiunea tavii de copt( eu am folosit una de 35/25 cm).In tava de copt punem hartie cerata, apoi prima foaie,o intepam pe alocuri cu furculita , peste ea amestecul de mere iar la urma cealalta foaie(intepam din nou cu furculita).
Coacem 5 minute la 220 grade apoi dam la 180 grade timp de 35-40 min sau pana cand devine aurie.Lasam sa se raceasca,presaram zahar pudra si servim!Pofta buna!
Dupa aspect ,cred ca e foarte, foarte buna.Am sa o incerc cit de curind. MULTUMESC!
Da e foarte buna , frageda si aromata 🙂
sapt trecuta am fost chemati la niste vecini romani la gratar si am facut repede prajitura asta care a avut o trecere cat ai zice” mere”, dupa care au inceput povestile de ACASA (:
Este un deliciu ! Se pot inlocui merele si cu branza de vaci !!!
Da , Manuela blatul il poti folosi si pt praji cu branza 🙂
In loc de untura pot folosi unt ? Ce gramaj ?
se poate folosi unt de 82 % in aceeasi cantitate
Buna!as vrea sa fac prajitura,dar deasupra tip grilaj sau razalit!!crezi ca merge??
Buna ! Si eu fac uneori tip grilaj, merge fara probleme 🙂
Multumesc frumos!!asa am făcut-o si am primit doar laude!este extraordinar de buna!!
Ma bucur sa aud asta ! felicitari :*
Untura cu câte grame de unt poate fi înlocuită ? Mulțumesc
La 100 gr untura eu folosesc 115 gr unt gras