Gemul de afine e primul care dispare din camara :).Azi am facut gem de afine, e usor de facut, natural, fara gel fix, deoarece afinele contin multa pectina.Il folosesc apoi in prajituri, pe paine prajita, intre biscuiti, dar cel mai mult ii place baietelului meu amestecat cu iaurt simplu, asa ca noi nu mai cumparam iaurt cu fructe 😉 .
Ingrediente:
1 kg afine
600 gr zahar
zeama de la 1/2 lamaie
E foarte important la orice gem sa avem o oala cu fund dublu, e mai scumpa dar merita investitia.Cu ajutorul ei nu ni se va mai arde atat de usor gemul.Spalam bine afinele apoi punem peste ele zaharul si zeama de lamaie , amestecam bine si le punem la fiert. Amestecam ocazional si spumam cand incepe sa fiarba. Eu le las la fiert, la foc mic spre mediu, timp de 40 minute, apoi dau vasul la o parte si cu un polonic si o sita , iau sucul in exces.Trebuie sa ramana doar putin suc, il mai dam o data la fiert cam 5 minute amestecam sa nu se prinda de oala, apoi il punem in borcane curate si sterilizate. Le intoarcem pe capac 5 minute si apoi le punem in camara. Sucul rezultat il punem la fiert inca vreo 10 -15 minute, apoi il punem in sticle, si in camara cu el :). Rapid si usor !