Cuib brioche cu nuca si gem
Daca doriti ceva dulce, moale , pufos , acesta e ceea ce cautati. Pan brioche este un aluat minunat, cu gust intens de unt , e bun atat simplu cat si umplut cu diverse arome, eu am folosit de data aceasta o umplutura de gem de caise si nuci.
Pan brioche/ Pain Brioche
- 350 gr faina
- 200 gr unt moale
- 12 gr drojdie proaspata
- 4 oua
- un praf de sare
- 40 gr zahar
- 1 ou pentru uns
Faina, drojdia si 3 oua mari se pun un vasul robotului si se framanta pana se incoporeaza, adaugam apoi si al 4-lea ou. Framantam pana se omogenizeaza. Adaugam zaharul , sarea si untul taiat cubulete, cate unul pe rand pana il adaugam pe tot. Lasam robotul sa framante inca 5 minute. Punem aluatul intr-un vas si il acoperim cu folie alimentara. Il lasam 2 ore pana isi tripleza volumul. Aluatul va fi lipicios. Cu pumnul impingem aluatul in jos , acesta revine la forma initiala. Il invartim de 2 ori, apoi il acoperim si il dam la frigider 1 ora si jumatate – 2 ore . Aluatul este gata pentru folosire.
Umplutura :
- 400 gr gem caise/prune
- 200 gr nuca macinata
Preincalzim cuptorul la 180 grade. Pe o suprafata unsa cu putin ulei , punem aluatul si il intindem sub forma de dreptunghi, cu o grosime de 0.5 cm. Ungem aluatul cu amestecul de gem si nuca, lasand 3 cm din marginea laterala fara umplutura . Rulam cat de strans putem, cu grija. Apoi il taiem in bucati cu o lungime de 6 cm . Avem nevoie de o tava de 26 cm , tapetata cu hartie de copt , pe care o ungem cu putin ulei. Bucatile le asezam in tava , lasand 1 cm intre ele. Oul ramas pentru uns, il batem cu furculita ca pentru omleta, apoi adaugam o lingura de lapte, cu acest amestec ungem rulourile. Le dam la cuptor pentru 20 -25 minute pana se rumenesc. La final le pudram cu zahar sau le ungem cu putin gem de caise , diluat cu putina apa fierbinte, asa vor avea un luciu frumos. Servim dupa ce se racesc. Enjoy !