Ingredients
-
Aluat
-
650 g faina
-
30 g drojdie proaspatasau 5 g drojdie uscata
-
150 g zahar
-
4 oua
-
un praf de sare
-
120 g unt
-
80 ml ulei
-
extract vanilie
-
o portocala si coaja razuita de lamaieo lamaie
-
150 ml lapte
-
Crema de alune de padure Gianduia
-
120 g alune de padure usor prajite
-
50 g zahar
-
200 g ciocolata cu lapte
-
50 g unt
-
75 ml lapte
Imi place cozonacul, moale, pufos, aromat. Acesta e exact cum imi place. Am incercat cu o noua umplutura: crema de alune de padure – gianduia. Este foarte gustos!
(reteta pentru 2 cozonaci)
Steps
1
Done
|
AluatIntru-un vas incapator incalzim laptele(sa fie doar cald nu fierbinte)punem drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina,amestecam si lasam sa creasca cam 20 - 30 minute.Intr-un alt vas incapator punem faina,maiaua din drojdie,zaharul, untul topit amestecat cu uleiul, sarea, ouale, extractul de vanilie si coaja razuita de citrice.Acum urmeaza framantatul, daca aveti un robot de bucatarie atunci puteti sa il folositi, eu il pun la framantat cam 10 minute, daca nu atunci trebuie sa il framantati cu mana cam 15-20 minute.Dupa ce e framanatat bine se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit intre 1 -2 ore, pana si-a dublat volumul. |
2
Done
|
Crema de alune de padure GianduiaAlunele le macinam in robotul de bucatarie impreuna cu zaharul pana devine o pasta fina. Adaugam ciocolata bucatele si laptele. Macinam totul intr-o pasta. Punem acest amestec impreuna cu untul , intr-un vas pe baie de aburi, ametecam pana se topeste untul si devine totul o pasta moale. Dam la frigider 1-2 ore, amestecul se va intari. Cu o ora inainte de utilizare sa o scoateti din frigider. Daca nu doriti sa faceti aceasta crema, puteti umple aluatul cu nuca si scortisoara, nutella sau gem. Cand aluatul este gata,ungem masa de lucru cu ulei si impartim aluatul in 4 bucati egale. Intindem prima data 1 bucata de aluat sub forma dreptunghiulara de 25/40 cm , punem crema de alune intr-un strat subtire si apoi rulam. Repetam si cu a 2 bucata de aluat aceeasi procedura. Apoi le impletim cele 2 si le punem pe hartia de copt. Impreuna cu hartia de copt ii punem in tava de cozonac ( eu am folosit 2 tavi de 25 cm lungime) . |
3
Done
|
Facem la fel si pentru cel de-al doilea cozonac. II lasam in tava sa mai creasca , pentru 30 minute. Intre timp preincalzim cuptorul la 180 grade. Apoi avem nevoie de un galbenus amestecat cu o lingura de lapte, iar cu acest amestec ii vom unge bine de tot. Ii bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 - 20 minute, avem grija sa nu se arda, apoi il acoperim cu folie de aluminiu si il mai lasam 40 minute.Cozonacul este gata! Enjoy ! |