Imi place sa gatesc carne la cuptor, are o fragezime si o savoare minunata. Cotletul de porc merge de minune cu sosul de ciuperci. E o reteta usoara, cuptorul face cea mai mare parte din treaba 😉
Ingrediente cotlet :
600- 700 gr cotlet porc
1 ceapa mare
6 ciuperci medii
1 lingurita rozmarin tocat
1 lingurita oregano tocat
1 catel usturoi
ulei de masline
20 gr unt
150 ml vin alb
200 ml smantana pt gatit
sare,piper
o crenguta rosii cherry
Daca folosim verdeata proaspata aroma va fi mai intensa, dar la fel de bine se pot folosi si cele uscate. Amestecam rozmarinul, cu oregano si usturoiul razuit marunt si un praf de sare. Peste acestea turnam putin ulei de masline , cam 2 lingurite. Carnea o taiem in felii cu o grosime de 1 cm, apoi o ungem bine cu amestecul de condimente. Intr-o tigaie punem 2-3 linguri ulei de masline si untul , la topit , apoi punem carnea pana se rumeneste usor pe ambele parti ( 2-3 minute pe o parte ). Eu am folosit o tigaie incapatoare cu maner de metal , care merge si la cuptor. Daca nu aveti una, atunci va trebui sa puneti carnea intr-un vas ceramic sau de yena si sa porniti cuptorul la 200 grade( vasul folosit sa nu fie prea mare , doar cat sa incapa carnea, legumele le punem printre carne) .
Ceapa o taiem fin, ciupercile la fel si le punem printre bucatile de carne. Le condimentam cu sare si piper si apoi turnam vinul , dar sa nu treaca peste cotlete. Punem si rosiile peste toate. Le dam la cuptor pentru 45 minute, pana ce scade sosul mai mult de jumatate, atentie sa nu se arda.
Scoatem vasul, dam carnea la o parte, o tinem la cald, si turnam smatana pt gatit peste sos si ciuperci. Mai dam la cuptor, sau o punem pe aragaz, depinde de vasul folosit, inca vreo 2-3 minute de cand da in clocot.Reasezam cotletele din nou peste sos si servim fierbinte, cu paine proaspata si castraveti murati ;). Pofta buna!