Ingredients
-
Aluat fraged
-
500 gr faina
-
5 linguri pline untura
-
180 gr smantana
-
2 buc galbenusuri
-
5 linguri zahar pudra
-
1 lingurita coaja de lamaie razuita
-
un praf de sare
-
Bezea cu nuca
-
3 buc albusuri
-
150 gr zahar
-
150 gr nuca macinata
Cosulete cu nuca si gem
Va plac ? noua da ! le facem mereu in preajma Craciunului. Eu folosesc untura , insa se pot face si cu unt gras de 82%. Umplutura e de obicei un gem acrisor, care sa compenseze dulceata din bezeaua cu nuca.
Steps
1
Done
|
Preparare aluat cosuletePentru a face aluatul ne miscam rapid. Punem toate ingredientele in vasul robotului de bucatarie si mixam doar pana se leaga. Daca framantam o facem rapid, tot la fel, doar pana devine omogen. |
2
Done
|
Bezea de nucaAlbusurile le mixam cu un praf de sare . Cand incep sa creasca in volum, punem cate 2 linguri de zahar si mixam cate 1 minut. Continuam pana adaugam tot zaharul si bezeaua devine luciosa, iar zaharul s-a dizolvat. Nuca macinata o adaugam peste bezea si amestecam usor cu o spatula, pana se omogenizeaza. |
Aceste prajiturele sint preferatele mele.
Ma bucur , si ale mele !
Cât se păstrează adică cu cât timp înainte se pot prepara?
La rece, in camara stau 1 saptamana maxim
Buna seara!As vrea sa le fac luni sau marti, tin pana de Craciun?Multumesc!
Daca le faceti marti , cu siguranta stau pana duminica 🙂
Buna! Am o intrebare, daca folosesc unt trebuie sa fie rece sau la temperatura camerei?
Mai degraba la temperatura camerei, daca il scoateti din frigider cu 20 minute inainte e suficient
Eu folosesc incalzire sus si jos, fara ventilatie. Este functia de baza
Imi poti spune te rog cu ce as putea inlocui smantana,ar merge smântână vegana,am un copil cu aplv si as vrea sa incerc sa-i fac aceste minunatii?Multumesc
NU am incercat smantana vegana, insa merita sa incerci 🙂
Nu este necesar praf de copt sau bicarbonat?
Nu, smantana le face fragede
Tocmai am încercat prăjiturele astea și ceva nu mi-a ieșit bine. Aluatul nu este suficient de dulce și nu s-a copt in întregime la temperatura sugerată chiar când le-am lăsat 30 de min. Deci nu este fraged deloc. Am folosit untura pentru aluat și gem de zmeura pentru umplutura.
Nu știu dacă un praf de copt rezolva problema. Am sa mai încerc rețeta aceasta numai cu altă rețeta de aluat.
Daca nu este fraged inseamna ca ai lucrat prea mult aluatul. L-ai framantat si atunci a devenit gumos, acest aluat este cel mai fraged. Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, iar daca gemul de zmeura a fost lichid, acesta a facut aluatul sa para necopt. Recomand doar un gem consistent, gen magiun pentru aceste cosulete
Aluatul este genial, a iesit perfect, fraged si usor crocant. De refacut, e sigur! Multumesc pentru reteta, va urmaresc cu drag si de fiecare data retetele sunt o reusita. De data asta le-am umplut cu crema de vanilie, iar pe deasupra un pic de dulceata de capsuni si fructe.
Suna delicios ! ma bucur pentru reusita ta 🙂