Am mostenit cateva retete minunate de la bunica mea, care imi sunt dragi si care sunt si bune tare 😉 . Una dintrea acestea este si cea de branzoici , stiu – sunt branzoaice , dar am pastrat denumirea de acolo . Va las sa o descoperiti si voi :
Ingrediente branzoici :
500 gr faina
30 gr drojdie proaspata
lapte – 250 ml
90 gr unt topit
1 praf sare
2 galbenusuri
3 lingurite zahar
coaja razuita de la o lamaie
coaja de la o portocala
Umplutura:
400 gr branza
100 gr stafide
80 gr zahar ( sau mai dulce, dupa gust)
1 ou
extract vanilie
1 ou pentru uns
Smantana si zahar pudra pentru finisat
Preparare:
Drojdia impreuna cu laptele cald si zaharul se lasa la dospit 10 minute. Apoi il adaugam peste celelalte ingrediente si framantam minim timp de 10 minute. Daca avem un robot de bucatarie , e foarte util, ne scuteste de munca, daca nu, atunci framantam cu putere. Aluatul il lasam la dospit acoperit cu o folie alimentara pana isi tripleaza volumul. Intre timp pregatim umplutura: e bine sa alegem branza cat mai uscata, fara mult zer, apoi o mixam cu zaharul . Adaugam ouale , apoi mixam bine iar la final adaugam extractul de vanilie si apoi stafidele. Amestecam usor, dam la rece pana umplem branzoicile.
Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 3 . Luat prima bucata de aluat si o intindem pe o plansa pudrata cu faina pana ajunge la o grosime de 3-4 mm. Taiem patrate de aproximativ 10 cm, punem in mijlocul fiecareia o lingura si jumatate de branza( sau cat va place) si apoi suprapunem colturile opuse de la aluat. Ungem cu ou batut primele 2 colturi unite si apoi le unim pe celelalte 2. Le punem pe o tava tapetata cu hartie de copt si apoi le ungem bine cu ou batut. Lasam spatiu intre ele deoarece vor creste la copt.Le coacem la 180 grade timp de 25-30 minute pana sunt rumene deasupra.
Apoi intervine partea faina 😉 , la noi se ungeau bine cu smantana si se pudrau cu zahar apoi se lasau sa se raceasca. Aceasta parte este optionala, eu asa le fac, mi se par mai moi si gustoase . Enjoy!
Se poate folosi și drojdie la plic?
Desigur, 7 gr drojdie uscata = 25 gr drojdie proaspata
E super rețetă!Mulțumesc!
Bună ziua! Va rog, îmi puteți spune cam cate brânzoaice ies din cantitatea de mai sus?
O tava mare de cuptor, minim 16 buc