Ingredients
Imi place foarte mult acest blat umed de cacao , este dens, dar totusi aerat, nu are nevoie de insiropare. Dupa ce se raceste , se feliaza perfect . Dupa ce il veti incerca , o sa va placa , si il veti folosi mereu la o multime de torturi 🙂
Blat umed ( forma 20 cm)
- 150 gr faina
- 25 gr cacao de buna calitate
- 2 oua
- 125 gr zahar
- 75 ml cafea calda
- 125 gr iaurt
- 75 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Ouale le amestecam cu zaharul, adaugam uleiul, cafeaua, iaurtul, sarea. Folosim doar telul. La final adaugam faina amestecata cu cacaua si praful de copt , bicarbonatul. Amestecam totul cu telul pana se omogenizeaza. Turnam compozitia in tava de copt, tapetata pe fund cu hartie de copt. Eu invelesc tava de copt cu folie de aluminiu pe marginile exterioare .
Mi se pare ca atunci blatul creste mai frumos. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 40-50 minute. Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca 5 minute, apoi il scoatem din tava si il lasam la racit pe un gratar. Se feliaza dupa ce e racit complet, cel mai bine e daca il lasam 2 ore si la frigider . Eu il fac cu o zi inainte si il pastrez la frigider in punga , sau folie alimentara. Se pastreaza la frigider fara probleme 3-4 zile. Enjoy !
Daca v-a placut reteta , ma puteti urmari si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/luckycake.ro
Distribuie mai departe , multumesc 🙂
Steps
1
Done
|
|
Ne recomandati si o crema!!??
Desigur , o crema de mascarpone https://luckycake.ro/portfolio/woopies-cu-zmeura-si-mascarpone/ , la sectiunea torturi gasiti o multime de creme 🙂
se poate renunta la cafea?
Si mie mi-l place. E perfect! Multumesc!
Cu mare drag ! Ma bucur ^_^
O SA-L FAC SI EU
este super il incerc
Daca am forma de 26 de cm
Cum socitesc ingredientele?
Gabi, 1 data si jumatate din cantitatea trecuta in reteta 🙂
Pt o tava de 38 pe 25 imi spui te rog daca ai idee ce cantitati trebuie sa folosesc
Cafeaua calda? Bicarbonatul nestins?
Dubleaza cantitatile, si nu uita de folia de aluminiu, sa invelesti tava pe exterior, cafeau fierbinte, bicarbonat nestins
As putea sa pun in loc de ulei,unt ? Si care ar fi gramajul ?
Va recomand sa nu inlocuiti nimic la acest blat, dar puteti incerca, cu unt devine mai greu , si nu atat de usor.
Cu ce pot înlocui cacaua , vreau sa îl fac fără ea?
Cu aceeasi cant de faina 🙂
Cu pudra de roscove. Dar e dulce, mai scadeti ddin zahar
nu recomand sa scadeti din zahar, daca modificati gramajul nu iese lafe, si chiar nu e un blat dulce
Se poate renunta la cacaua?
Buna ziua,ptr.un tort de 2 kg.care ar fi cantitatile?reteta data de dvs.ptr.ce gramaj ar fi?
Petru a realiza un tort de 2 kg pe langa blat e nevoie de creme, care contribui la greutatea tortului. Puteti aduna gramajele de la blat si apoi decideti daca e nevoie de mai mult sau mai putin
Cu ce as putea înlocui cafeaua?vreau sa mănânce si cei mici…
Se poate inlocui cu apa firbinte 🙂
se poate inlocui si cu lapte cu cacao sau nesquik 🙂 iese minunat
Asa e 🙂
Pt o forma de 24 cm pot folosi aceeasi cantitati sau trebuie sa Mai adaug?
Pentru o forma de 24 , dublati cantitatile daca vrei un blat inalt, daca il vrei feliat in 2 , 1 data si jumatate din cantitati. Deoarece este mai mare cantitate de aluat , poate necesita inca 10 minute extra pentru coacere
Pentru o forma de 28 de cm ce cantitate trebuie sa folosesc? este in regula daca o dublez? sa iasa si un pic inalalt?
da, trebuie dublata cant pentru o forma de 28 cm
Se poate folosi pentru un tort sah? Si daca da, pentru blatul alb, pun in loc de cacao mai multa faina? Sau daca nu se pot folosi la tort sah, pot sa fac blaturile normale de tort si sa le insiropez dupa montare? Nu as vrea sa am un tort sec. Multumesc anticipat!
da sigur se poate, pentru cel de vanilie, inlocuiti cacaua cu faina
Buna, Alina! Spune-mi, te rog, iaurtul de 3,5 grasime este ok, sau trebuie mai gras?
Buna Claudia, este ok !
Buna ziua, spuneti va rog, iaurt dulce sau de care?
Iaurt grecesc simplu, nu indulcit
Buna ziua! cafea ness sau naturala? multumesc!
Cafea naturala am folosit eu
Daca vreau sa renunt la bicarbonat se poate, sau sa pun mai Putin. E delicios blatul doar ca mi se pare un pic prea intens gustul de bicarbonat.?
se poate injumatati cantitatea, mie nu mi s-a intamplat dupa copt sa se simta
Imbracam tava cu folie pe interior sau invelim tava cu folie de aluminiu pe exterior. Multumesc!
Pe exterior , voi atasa o poza in reteta 🙂
Am făcut de două ori blatul e foarte gustos dar oare de ce de fiecare dată crapă deasupra,….
Mirela e normal sa crape , nu este precum un pandispan, daca crapa tare, incearca sa il coci la 170 grade
Oule le separ sau le pun întregi
Adina, se pun intregi in blat, se amesteca doar cu telul .
Reteta nu se printeaza toata, doar 2 pagini
voi incerca sa rezolv cat de repede 🙂
BUNA,AM NEVOIE DE AJUTOR DE LA D-VOASTRA DACA PUTETI,PT UN BLAT CU DIMENS. DE 20/30 TREBUIESC DUBLATE CANTITATILE? AR MERGE O CREMA DE MASCARPONE CU NESS?ASTA AR FI TERENUL DE FOTBAL SI AS VREA SA PUN O MINGE PESTE CARE II DIN TORT RAFAELO.MULTUMESC!
Buna, da trebuie dublate cantitatile daca doriti sa puteti taia blatul macar in 2 . Merge foarte bine cu mascarpone in orice combinatie
La praf de copt se poate renunta?Multumesc
Agent de crestere trebuie, eventual poti incerca sa inlocuiesti cu bicarbonat de sodiu, insa eu nu am incercat
Buna ziua. Imi spuneti va rog daca se poate acoperi cu fondant? Nu ar fi prea greu? Multumesc
Nu este prea greu, merge perfect cu orice crema si se poate acoperi in fondant 🙂
Multumesc frumos.
Buna ziua. Blatul poate fi acoperit cu pasta de zahar? Nu se lasa? Multumesc
Ma scuzati ca am mai intrebat o data. Dupa aceea am vazut raspunsul primit deja. O zi buna si multumesc inca o data!!
Vreau sa incerc acest blat si m-ar intetesa o crema buna si simpla!!!ma puteti ajuta,va rog???
Alina, ai invelit doar marginile laterale in folie de aluminiu, sau si fundul tavii? Multumesc!
Doar marginile exterioare Tania 🙂
Foarte delicios blatul. Vreau sa va intreb, cand montati tortul, intoarceti blatul, partea de jos devine primul start? Multumesc!
Eu de obicei blatul de sus, capacul in pun in mijloc daca feliez blatul in 3
Buna, dacă fac acest blat intr-o tava cu diametrul de 26 cm și folosesc 1 data și jumătate din ingrediente, creste in așa fel încât pot Sa îl tai in 3? Sau ma sfătuiești sa fac 2 blaturi Pt un tort? Mulțumesc!
Buna, da, si eu fac deseori in forma de 26 si ajunge cantitatea, insa sa urmati exact reteta, in plus vreo 10-15 minute la cuptor
Mulțumesc
Buna! Am forma de 24 cm,cum procedez cu cantitatile?Dublez cantitatea din reteta sau 1 data si jumatate? MULTUMESC!
O data si jumatate ajunge pentru o forma de 24 cm 🙂
Buna ziua, imi puteti spune, va rog, cum trebuie sa setez cuptorul electric pentru a iesit un blat bun (temepertura si mod de coacere)?
Cuptorul trebuie preincalzit, da?
Multumesc!
Bune Anneli, eu il preincalzesc, mai nou folosesc 175 grade ca si temperatura de coacere , am obesrvat ca imi cresc mai frumos. Caldura sus si jos fara ventilatie
Buna seara.
1. In reteta scrie cafea calda iar in comentarii fierbinte, spuneti-mi, va rog mult, cam cite grade trebuie sa aiba cafeaua?
2. Am urmat pasii din reteta, (cafea calda) blatul iese super delicios, insa practic neaerat. Unde credeti ca gresesc?
Va multumesc mult!
cafeaua la aproximativ 50 grade, in rest, iese neaerat doar daca mixati prea mult in compozitie
Va multumesc mult!!!
Buna! Cantitatea de zahar poate fi micsorata? Daca o micsorez blatul v-a creste?
nu recomand sa micsorati cantitatea de zahar, nu iese foarte dulce
Pentru o tavă de 38×25 dacă dublez cantitățile pot felia blatul în 3 ?
nu , va recomand sa faceti pe rand 3 blaturi, prima data o portie si vedeti cat creste.
Buna! Am facut acest blat respectand toti pasii insa a iesit foarte subtire.. avea grosimea cat un deget.. Oare ce am gresit? 🙁
depinde ce dimensiuni avea tava folosita, la o tava de 28 cm , va iesi un blat subtire
Pentru o tava cu diametru de 25 cm.ce cantitati se pun?
E nevoie de 1 data si jumatate
Crema la acest blat?
Cautati la lupa ” creme tort” si veti gasi o multime de retete
Buna Alina, am facut reteta de blat si din greseala am dublat cantitatile(fac un trio deci imi trebuie doar baza). Pot oare congela restul sa il folosesc la un alt tort? De obicei congelam ce ramanea si foloseam la cake pops-uri dar acum e mult, chiar o baza pt un alt trio). Multumesc!
Eu il infoliez bine si il pun la congelator, sta foarte bine
Ohhhhhh am pus blatul la cuptor si am realizat ca am uitat cafeaua???pot sa il arunc deja sau se face si fara cafea????
Cristina, acum trebuie sa il coci, macar vezi rezultatul, in mod normal are nevoie de acea cantitate de lichid
Buna.pentru o tava 30x40cm ce cantitati recomandati? Vreau sa coc foaime separat, nu sa tai blatul. Multumesc
Compozitia data va ajunge pentru o foaie gen rulada in tava cu dimensiunea aceasta
Ptr blat tort …sa iasa 2, 5 -3 cm inatime fiecare foaie sa dublez sau sa triplez cantitatile? ?
Pentru ce dimensiuni de tava ?
30x40cm
Dublate eu zic ca ajunge
Iaurtul,slab,gras? In general imi place sa folosesc in aluaturi iaurtul grecesc 10 %.Ar trebui mentionat felul iaurtului in orice reteta,consistenta difera in functie de procentul de grasime al iaurtului.
Am folosit si iaurt cu 10 % si iaurt cu 3-4 % , a iesit ok de fiecare data
Daca coc blatul in cuptor electric cat timp trebuie sa il las, pun si ventilatie sau numai caldura sus si jos, mai trebuie preincalzit cuptorul? Multumesc mult
Blaturile nu le coc cu ventilatie, decat caldura sus si jos
Acum l-am descoperit și cu siguranță am să-l fac
Bună ziua, pot face acest blat dar in tavă pătrată?
Desigur, fara probleme
Am făcut blatul!Mi-a iesit, e genial!
Foarte bun. L-am făcut de nenumarate ori. Vă mulțumesc!
Buna , vreiam sa intreb se coace la 180 de grade cu ventilatie sau fara ? Multumesc
Fara ventilatie 🙂
Puteti sa-mi spuneti ce modalitate de coacere ati folosit ? Cu ventilatie sau fara
M-am edificat intre timp in privinta ventilatiei , citind comment-urile. Mai am o intrebare daca sunteti amabila : presupun ca la acest blat umed nu este valabil testul scobitorii. Exista alta modalitate de verificare ?….n-am facut niciodata blat umed si as vrea sa-l incerc azi. Multumesc
Ba da, se poate face testul scobitorii, textura trebuie sa fie umeda, aluatul trebuie sa fie copt