Acest sos de rosii nu lipseste din camara mea. Il fac de multi ani, nu folosesc conservant, sta perfect peste iarna. Sosul este gata pentru folosinta o data ce ajunge in borcan. Il adaug peste paste, chiftelute in sos de rosii, baza pt mancaruri.
Ingrediente sos de rosii (5 borcane de 720 ml):
- 5 kg rosii
- 5 catei de usturoi
- 100 ml ulei de masline
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite busuioc uscat
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita oregano uscat
- sare, dupa gust
- piper
Rosiile prima data le decojim. Eu fac in felul urmator: intr-o oala mare pun 2 l apa la fiert, fiecare rosie o crestez usor la mijloc si o scufund in apa fierbinte pana coaja incepe sa se crape usor. Bineinteles punem rosii in oala cu apa fierbinte, doar cate incap fara sa le ingramadim una peste alta. Apoi le scot din apa si le las intr-un vas cateva minute pana se racesc usor. Le curatam de coaja, si le scoatem cotorul.
Apoi le punem in robotul de bucatarie si le blenduim cateva secunde. Trebuie sa se sfarme , dar nu e necesar sa rezulte un piure perfect fin. Intr-o oala mai mare ( a mea a fost de 5 litri) punem uleiul de masline si usturoiul razuit, lasam la calit cateva secunde, atentie sa nu il ardem, si apoi turnam rosiile . Punem si ierburile aromatice , sarea si piperul. Lasam la fiert, la foc moderat pana scade o treime. La mine a durat in jur de 30-40 minute.
Cand e gata , oprim focul si turnam sosul in borcane curate. Inchidem cu capac. In tava de cuptor punem un prosop de bucatarie si 1,5 l apa, cat sa acopere prosopul bine. Punem borcanele in tava si dam la cuptor la 110 grade, la dunst timp de o ora. Le scoatem si le lasam sa se raceasca, apoi le depozitam in camara la racoare. Enjoy !
Alina, crezi ca as putea folosi metode aceasta de sterilizare si la borcanele de compo?
desigur, aceasta metoda o folosessc si eu 🙂