Dupa o lunga asteptare a venit si randul acestui tort . A meritat ! E foarte gustos si aspectuos. Eu l-am facut pentru masa de Paste , asa ca l-am decorat cu oua colorate si morcovi pentru iepuras. Poate , poate aduce ceva cadouri celor mici ^_^ . Se poate opta pentru alune, sau nuci, depinde de ce va place mai mult 🙂
Ingrediente blat tort Egiptean :
Blat – eu am copt 3 blaturi separate, daca aveti 2 tavi puteti pune 2 deodata in cuptor
Pentru fiecare blat aveti nevoie de (20-22 cm ) :
2 albusuri
3 linguri cu zahar
1 lingura rasa faina
40 gr alune de padure/ nuci macinate
Batem albusurile cu zaharul pana devin lucioase si ferme. Amestecam faina cu alunele macinata si le adaugam peste albusurile batute bine. Amestecam cu o spatula de sus in jos, doar pana se amesteca. Amestecul il turnam intr-o forma de 20- 22 cm tapetata cu hartie de copt la baza . Le dam la cuptor la 170 gr timp de 25 minute. Le lasam sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Cat timp blaturile sunt la cuptor pregatim si crema de vanilie , deoarece e nevoie sa se raceasca.
8 galbenusuri
6 linguri zahar
500 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie
6 linguri pline cu faina
200 gr unt
Galbenusurile le amestecam cu zaharul si faina, extractul de vanilie si adaugam in fir subtire laptele. Amestecam bine cu telul sa nu ramana cocoloase si dam crema la foc mediu pana incepe sa se ingroase. Pentru a amesteca in crema folosesc lingura de lemn, invartind mereu pana ajunge la consistenta dorita. La final trebuie sa fie precum o budinca groasa. O lasam deoparte sa se raceasca, o acoperim cu o folie alimentara, pentru a nu face crusta.
Scoatem untul , sa fie la temperatura camerei pentru cand il vom folosi.
Crema de alune/nuci si frisca:
250 ml smantan pt frisca
100 gr zahar ( sau mai dulce daca va plac)
100 gr alune
200 gr zahar pt caramel
Prima data maruntim alunele, apoi le punem pe o foaie de copt intr-un strat subtire. Zaharul il punem la caramelizat. Cand zaharul este complet topit, il turnam rapid peste alunela maruntite fin. Lasam sa se raceasca, astfel caramelul se va intari. Cu ajutorul unui facalet vom zdrobi zaharul caramelizat in bucatele mici. Frisca o batem bine cu 100 gr zahar si la final adaugam alunele cu zaharul ars.
Untul il mixam pana devine pufos. Apoi adaugam incet , cate o lingura din crema de vanilie racita. Mixam pana incorporam toata crema in unt.
Urmeaza asamblarea tort Egiptean :
in forma de 22 cm in care am copt blatul ( de preferat cu pereti detasabili) punem un blat , apoi 1/3 crema vanilie, 1/3 frisca cu alune, si repetam tot asa si la urmatoarele 2 blaturi. Dam la frigider minim 2 ore.
Decor:
200 ml smantana pt frisca
100 gr zahar
figurine pasta de zahar
Batem frisca bine cu zaharul pana devine ferma, puteti sa adaugati un intaritor de frisca , daca doriti sa adaugati figurine din pasta de zahar. Scoatem tortul din forma, il punem pe platoul de servire, si il ornam cu frisca , figurine de pasta de zahar, sau alune, fulgi de migdale. Se tine la rece pana la servire . Enjoy !
Inspiratia pentru tortul egiptean este preluata de pe https://palachinkablog.com/torte-egyptian/ .
super
Eu am o tavă dreptunghiulară cu pereti detașabili cam 25/35 nu mai stiu exact, oare ar trebui sa dublez cantitățile? Sau doar încă jumate?
La forma de 26 cm ce cantități ar trebui ? Mulțumesc !
La blat inca o jumatate din cantitatea initiala, crema cred ca ajunge 🙂
Spune.mi, te rog, alunele sunt prajite sau crude? Multumesc!
Eu am folosit crude , dar ar fi minunat si cu alune usor prajite 🙂
Buna! Cam pentru cate portii este acest tort. Trebuie sa fac un tort egiptean pentru 25 de persoane si nu stiu exact cat sa inmultesc cantitatile, nici ce tava sa folosesc
Pentru 25 persoana ar fi nevoie de catintati dublate si o tava de 30 cm diametru