Papricas – o mancare numai buna pentru vremea de afara 🙂 . Este o reteta des intalnita in bucatariile din zona noastra , Transilvania, imprumutata de la vecini, e o bunatate de te lingi pe degete 😛 . Dar va dau reteta sa va convingeti singuri 🙂
Ingrediente Papricas ( 4 persoane):
800 gr carne de vita( eu am avut pulpa si coaste )
2 cepe rosii mari
1 ardei rosu
1 catel usturoi
1 rosie mare
150 ml vin rosu
sare, piper, frunza de dafin
1/2 lingurita chimen macinat
2 lingurite rase boia dulce
2 linguri ulei
Galuste de faina:
150 gr faina
2 oua
125 gr iaurt
Incepem prin a taia ceapa marunt, o punem in tigaie si o lasam la foc mediu impreuna cu putina sare pana ce se inmoaie. Intre timp taiem ardeiul cubulete, razuim usturoiul, decojim rosia si o taiem cubulete. Prima data adaugam boiaua, chimenul si ardeiul, il mai lasam 2 minute la calit, punem usturoiul, rosia,piper , invartim bine, urmeaza carnea taiata bucati , o calim 5 minute apoi vinul rosu si frunza de dafin. Lasam sa dea in clocot , apoi adaugam apa fierbinte 200 ml, cat sa acopre si dam focul la mediu. Eu i-am pus un capac si am lasat-o la fiert cam 1 ora si jumatate. A fost nevoie sa mai adaug putina apa fierbinte cam 100 ml, deoarece la final avem nevoie si de putin sos :). Cand carnea a fost gata, am preparat galustele:Intr-o oala incapatoare am pus apa la fiert( cam 2.5 litri) si 2 lingurite de sare, faina am amestecat-o cu un tel cu ouale si iaurtul plus un praf de sare, daca vi se pare prea tare aluatul, puteti adauga 1-2 linguri apa. Pentru a prepara galustele exista o forma speciala, dar nu o am, asa ca am folosit spumiera care are gaurile destul de mari 🙂 . Am amestecat bine ingredientele , cu o lingura mare am luat din compozitie si am pus-o pe spumiera care era deasupra vasului in care fierbea apa. Cu ajutorul lingurii am presat usor compozitia , sa curga in vasul cu apa, am repetatat pana cand am pus tot aluatul. Galustele se lasa la fiert 3-4 minute, daca sunt mai mari probabil putin mai mult, dar le gustati si vedeti daca mai e nevoie sa fiarba. Cand sunt fierte le strecuram si servim imediat cu carnea de vitel si smantana daca va place, neaparat cu muraturi :). Pofta buna!
o sa incerc si eu,
Ma bucur , doamna Viorica, sa imi spuneti cum vi se pare 🙂
Buna idee mi-ai dat pentru cina de azi! E deja pe foc. 🙂
Pofta buna sa aveti !