Va recomand cu drag acest gem fin si aromat . Pana acum vreo 2 ani il faceam fara lavanda, dar sincer lavanda ii da o aroma deosebita. Bineinteles este optionala , si se poate face si fara, sau doar cu un fir de lavanda. Avem nevoie de fructe ferme, fara a fi lovite sau foarte moi. Iata reteta:
Gem de caise si lavanda :
1,5 kg caise
850 gr zahar
1/2 lamaie mare
3 fire lavanda
Caisele le spalam bine, apoi le scoatem samburele. Le punem in robotul de bucatarie si le maruntim . Le turnam intr-o oala incapatoare , turnam sucul de lamaie peste, apoi zaharul si lavanda (limpezita usor sub jet de apa rece), le amestecam bine si apoi le lasam 1 ora la rece. Le fierbem la foc mediu spre tare , amestecand mereu. Eu le-am fiert cam 40-50 minute pana cand am vazut ca s-a ingrosat . Am facut proba: am pus o lingurita de gem pe o farfurie, si am tras o dunga cu degetul in mijlocul gemului. Cand gemul nu se mai aduna la loc, inseamna ca e gata. Scoatem florile de lavanda si le turnam in borcane sterilizate. Le punem intr-o patura groasa pana se racesc. Apoi se depoziteaza in loc racoros. Enjoy !