Un tort fin si delicat sigur va fi pe placul tuturor. Migdalele , blatul de bezea si crema de vanilie, fac o combinatie irezistibila. Va recomand cu drag sa -l incercati.
Ingrediente:
Blat migdale:
Fiecare blat se face separat , aceste ingrediente sunt pentru 1 blat , noi avem nevoie de 2 blaturi
2 albusuri
- 60 gr migdale macinate
- 60 gr zahar
- un praf de sare
Batem albusurile cu praful de sare pana devin spuma, apoi adaugam pe rand cate o lingura de zahar. La final albusurile trebuie de fie ferme si lucioase. Cu o spatula incorporam migdalele macinate. Pe o tava punem hartie cerata, apoi intindem aluatul sub forma de cerc cu diametrul de 20 cm. Il nivelam cu o spatula si il coacem la 165 grade timp de 20-25 minute. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.
La fel facem si cu al 2 -lea blat.
Crema de vanilie cu migdale
- 400 ml lapte
- 20 gr amidon
- 4 galbenusuri
- 120 gr zahar
- 125 gr unt
- 1/2 baton vanilie
- 65 grame migdale macinate pudra
extract/esenta migdale
- Laptele impreuna cu semintele de vanilie le punem la fiert. Separat cu un tel batem usor galbenusurile, adaugam zaharul, bate pana devin cremoase , apoi adaugam si amidonul. Cand laptele atinge punctul de fierbere , turnam in fir subtire peste oua si ametecam mereu cu telul. Punem din nou in oala care a fiert laptele, apoi dam focul spre minim si invartim cu o lingura de lemn. Compozitia incet va incepe sa se ingroase. Adaugam migdalele si extractul. Mai lasam pe foc pana ajunge la consistenta unei budinci. Daca face cocoloase luam telul si amestecam energic. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Amestecam din cand in cand in crema pentru a nu forma crusta. Untul moale il mixam pana devine cremos, apoi punem cate o lingura din crema racita, pana o adaugam pe toata. O dam la rece pana ne pregatim ustensilele pentru asamblarea tortului.
Eu am folosit un inel reglabil. Prima data am pus o foaie de blat, apoi jumatate din crema, urmata de cea de a 2 foaie de blat. La final restul de crema. Dam la rece 2 ore. Apoi batem 200 ml smantana pentru frisca cu 50 gr zahar pana se intareste. Cu ajutorul unui pos punem frisca peste tort , adugam bomboane din cereale glazurate ( optional) si il dam la congelator 1 ora.
Apoi pregatim glazura:
- 150 gr ciocolata
- 20 gr unt
- 80 ml lapte
- toate ingredientele se pun la topit intr-o cratita, cand ciocolata s-a topit de tot, o dam la o parte. Luam tortul din congelator si turnam glazura peste tot, cat mai uniform. Dam la frigider 1 ora dupa care se poate servi . Enjoy !
- Daca v-a placut reteta , ma puteti urmari si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/luckycake.ro
E buna si faina de migdale pentru blat?
Se poate folosi, insa pentru o textura mai crocanta migdale macinate grosier