• Home
  • Maia naturala pentru paine
1 0
Maia naturala pentru paine

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

40 grame faina tip 550
20 grame iaurt cremos
50 ml apa calda
4-5 bucati stafide

Maia naturala pentru paine

  • Medium

Ingredients

Share

Maiua naturala este un amestec de faina, cu apa si iaurt care fermenteza, si astfel produce acelasi efect ca si drojdia. Ajuta aluatul sa creasca, facand painea pufoasa si gustoasa. Este un proces de 7 zile, insa e nevoie de 2-3 saptamani pentru o maia mai puternica. Cu timpul ea devine matura, si putem coace multe tipuri de aluat, nu doar paine. Mai jos in  reteta va voi explica cum se obtine maiaua naturala, cum se pastreaza. De asemenea va voi lasa linkul catre canalul meu de Youtube unde puteti vedea cum se face painea cu maia.

 

Steps

1
Done

Maia naturala
Pentru maia si paine va recomand sa folositi faina tip 550 sau 650.
Toate ingredientele se amesteca intr-un borcan. Acoperim cu capac. O punem intr-un loc luminos, la temperatura camerei.
A 2-a zi adaugam 20 gr faina si 20 ml apa. A 3-zi ar trebui sa apara mici bule la suprafata, semn ca incepe fermentarea. Procedam la fel ca in ziua 2- a.
In ziua a 4- a amestecam, apoi aruncam jumatate din amestec. Adaugam 100 ml apa si 100 gr faina. In ziua a 5-a cantarim 100 grame maia, restul o aruncam. Hranim cu 100 ml apa si 100 g faina. Continuam asa inca 2 zile, apoi din ziua a 7-a putem coace painea cu maiua respectiva.
Daca doriti cantitate mai mare de paine , nu aruncati din ea ci o puneti separat si o hraniti , asa veti avea 2 borcane cu maia.
Prima luna va recomand sa o pastrati la temperatura camerei si sa o hraniti o data la 12 ore, pastrati 50 grame maia si o hraniti precum mai sus. Dupa o luna maiaua se păstrează la frigider și se hrănește 1 data/ săptămâna. Eu o hrănesc 1:2:2 Maia/apa/făina și folosesc 80% din ea la paine, ce rămâne o pun la frigider din nou.
Exista maia solida, unde continutul de apa este cu 30% mai mic decat continutul de faina.
Maiaua naturala NU va creste aluatul la fel de repede precum drojdia, e nevoie de mai mult timp, insa rezultatul merita orice efort.
De acum puteti experimenta mai multe reteta cu maia. Nu va descurajati daca la inceput rezultatul nu este exact ce v-ati asteptat, cu exercitiu vine si indemanarea.
Una dintre cele mai usoare retete de paine este cea 1:2:3 adica maia:apa:faina.
La 100 g maia hranita si in punctul maxim de crestere adaugam 200 grame de apa si 300 grame faina. Si desigur sare, eu folosesc 2 %.
Pasii ii veti gasi in linuk de mai jos.
Reteta pentru paine cu maia o gasiti pe canalul de Youtube

Lucky Cake

Chocolate Oreo cheesecake
previous
Chocolate Oreo Cheesecake
next
Chec marmorat
Chocolate Oreo cheesecake
previous
Chocolate Oreo Cheesecake
next
Chec marmorat
Subscribe
Notificare despre
guest
6 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Eniko Izabella Furnea

Buna seara, as dori sa va intreb ceva in legatura cu maiaua,cand o hraniti o data pe saptamana care sunt cantitatile,100 gr faina si 100ml apa?
Se poate folosi reteta de paine cu maia si pentru masina de facut paine?Multumesc pentru raspuns.

Eniko Izabella Furnea

Buna ziua va deranjez din nou,am inceput maiaua in 22.03.si azi ar fi a 6.a zi deja cand ar trebui sa o hranesc,dar nu arata nici pe departe ca al dvs.Se separa apa deasupra,are cateva bule,dar nu.mi place cum arata. Oare cu ce am gresit?

Rosana

Bună ziua. Maiaua e în ziua a cincea și au apărut de abia 4-5 gaurele în ea. Merg înainte sau e compromisă? Mulțumesc mult!