Ingredients
-
900 g faina
-
6 galbenusuri
-
5 linguri pline smantana
-
8 linguri otet de mere / vin alb
-
1 lingurita si jumatate sare
-
280-300 ml apa minerala
-
pasta osanza
-
800 g osanza
-
400 gr faina
Haiose
– o reteta veche, de prajituri traditionale de Craciun. Se fac in aceasta perioada deoarece se folosesc grasime de porc – osanza. Aluatul este unul care se desface in foi, si au o umplutura delicioasa de magiun de prune.
Eu am facut portie dubla, jumatate l-am folosit si jumatate l-am congelat. Dintr-o jumatate de portie mi-au iesit aprox 28-30 buc. Cantitatile de mai jos sunt pentru portie dubla
Steps
1
Done
|
Prima data facem pasta de osanza: amestecam osanza, (grasimea de porc macinata marunt) cu faina pana devin precum o pasta. |
2
Done
|
Pe o suprafata pudrata cu faina intindem aluatul in forma de dreptunghi cu o grosime de 0.5 cm . Pe 2/3 din aluat ungem cu 1/3 din pasta de osanza. Impaturam in 3 , prima data cu partea neunsa. Dam la rece 30 minute. Intindem aluatul din nou in forma de dreptunghi, pe o suprfat pudrata cu faina. Repetam prima operatiune inca de 2 ori , pana punem toata pasta de osanza. Dupa aceea dam aluatul la rece peste noapte. Eu jumatate l-am dat la congelator . Se comporta perfect dupa decongelare, neaparat se decongeleaza la frigider. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Preincalzim cuptorul la 220 grade , pe o tava punem hartie de copt . Haiosele le impaturam cu grija, atentie nu apasam marginile deoarece atunci riscam sa nu mai creasca. Le punem in tava, si apoi le dam la cuptor. Trebuie sa se rumeneasca frumos, dureaza cam 15- 20 minute . Trebuie sa se coaca bine , nu va faceti griji daca sunt mai rumene, le pudram cu zahar la final. |
Cu ce am putea inlocuii osanza, ca nu sun in tara si tare îmi aduc aminte de haiosele făcute de mama atunci cand eram copii.
Se poate incerca cu untura, cu unt nu am incercat
Multumesc frumos pentru reteta de foarte mult o caut ??
Alina, dacă țin aluatul vreo 4 ore la frigider oare nu e de ajuns?
e ok