Cozonacul va place ? Ca noua ne place tare mult 🙂 la baigli imi place ca are muuuulta umplutura, insa gusturile sunt impartite. Asta inseamna ca unii vor cu mac iar restul cu nuca , asa ca trebuie sa impacam pe toata lumea. Aceasta reteta am pregatit-o pentru Mistery box Challenge luna noiembrie gazduita de https://margaretacismasiu.blogspot.ro/2014/11/mistery-box-challenge-luna-noiembrie.html
Ingrediente baigli :
500 gr faina
200 gr unt 82% grasime sau 150 gr untura
10 gr drojdie proaspata
1 ou
150 ml lapte
2 lg pline cu zahar
un praf de sare
Umplutura:
Nuca (pt 2 cozonaci)
350 gr nuca
75 ml apa
100 gr zahar
75 gr stafide
4 biscuiti digestivi sfarmati
1/2 lingurita esenta rom sau 1 lingurita rom
1 lingurita coaja rasa de lamaie
Mac ( 1 cozonac):
150 gr mac macinat
50 ml apa
50 gr zahar
30 gr coaja de lamaie confiata
2 biscuiti digestivi sfarmati
1/2 coaja razuita de portocala
-extra un galbenus
Faina o amestecam cu untul taiat cubulete pana devin nisipos. Laptele il amestecam cu grojdia sfaramata, oul si zaharul. Le turnam peste faina si framantam cu mana sau masina pana devine un aluat omogen( nu framantam prea mult). Il punem in frigider 30 min. Intre timp macinam nuca si macul separat. Punem apa la fiert, separat pt cele 2 feluri de umpluturi, apoi adaugam in fiecare nuca sau macul, dupa caz , si celelalte ingrediente. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Aluatul il scoatem din frigider si il impartim in 3 parti egale. Intindem fiecare foaie aproximativ de 25*35 cm si impartim nuca in 2 parti egale. 2 cozonaci ii umplem cu nuca si unul cu mac. Punem amestecul pana la 1 cm de margini, apoi inchidem marginile si rulam usor. Ii punem pe o tava tapetata cu hartie de copt si ii intepam usor cu o furculita. Ii ungem cu galbenus batut si apoi la lasam sa dospeasca 20-30 min. Ii dam la cuptor timp de 30 -35 minute la 180 grade. II scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca usor, apoi ii acoperim cu o folie alimentara, sii ii feliem doar cand s-au racit .Pofta buna !
Am preparat de Pasti folosind varianta cu untura. Recomand cu caldura. Fiind o cantitate destul de bogata am reusit sa congelez baigli si la nevoie l’am scos si servit, a fost la fel de bun ca in ziua coacerii. Multumesc pentru reteta ! O sa il asteptam anul acesta si pe Mos Nicolae cu baigli proaspat 😉
Untura face aluatul mult mai moale si gustos, si noi il asteptam pe Mos, sa va aduca tot ce va doriti !