Ingredients
Un tort usor si gustos perfect pentru un inceput de toamna calduros. Caramelul imi place la nebunie, il pregatesc in casa, nu il mai cumpar de mult. Reteta o gasiti aici . Am facut acest tort cu blat din piscoturi , este mult mai rapid si pe o vreme asa frumoasa nu vrei sa stai toata ziua in bucatarie.
Ingrediente: ( tava rotunda cu inel detasabil 20 cm)
200 gr piscoturi
1 cana cafea cu lapte
Mousse de caramel:
500 ml smantana pt frisca
8 foi gelatina( 1 pachet si jumatate granule gelatina)
1 portie sos caramel
4 pere
3 linguri zahar
o lingura zeama de lamaie
Ganache de ciocolata:
200 ml smantana pt frisca
220 gr ciocolata
1 lingura miere
Banuti de ciocolata
Krantz sau alune tocate marunt
Prima data facem caramelul , daca avem caramel gata facut il putem folosi. Gelatina o hidratam conform instructiunilor de pe ambalaj : 3 foi gelatina le punem separat intr-un vas pentru pere.Pregatim cafeaua . Perele le curatam si le taiem bucati, le punem intr-o craticioara mica cu 2 linguri zahar, 2 linguri apa si o lingura de zeama de lamaie, la fiert.Cand incep sa fiarba si zaharul e dizolvat le dam la o parte, adaugam cele 3 foi de gelatina si amestecam bine pana la incoporare. Jumatate din piscoturi le inmuiem de jumatate in cafea si le asezam pe fundul formei. Frisca o batem bine, cu 4 linguri de zahar sau mai multe, daca va place mai dulce. Caramelul trebuie sa il incalzim si sa il amestecam cu gelatina pana aceasta se topeste, atentie sa nu fiarba. Caramelul il lasam sa ajunga la temperatura camerei, apoi il turnam cu grija peste frisca si amestecam usor cu o spatula pana la incorporare.Cam o jumatate de cana din mousse-ul de caramel il pastram pentru ornat. Jumatate din amestec il turnam peste piscoturi, apoi punem restul de piscoturi date prin cafea, peste ele perele si la urma restul de frisca cu caramel. Dam la rece minim 2 ore, pana se intareste. Mousse-ul de caramel ramas il punem intr-un pos si pe o hartie cerata facem acele ornemente de pe tort.Le dam la rece.
Pt ganache punem frisca pe foc, cand e pe punctul de fierbere o dam la o parte si adaugam ciocolata bucatele. Cu un tel amestecam bine pana se topeste toata.La final adaugam o lingura de miere pentru luciu. O lasam la rece o jumatate de ora, pana ajunge la consistenta unei smantani groase. Acum putem orna tortul cu ganache-ul de ciocolata, cu ajutorul unei spatule. Cel mai usor e sa puneti tava de la cuptor , apoi grilajul peste iar deasupra tortul, deoarece ciocolata poate sa curga , si sa nu murdariti toata bucataria :). La final decoram cu alunele tocate, daca dorim sa facem dungile pe lateral, exista o spatula speciala,dar se pot face si cu o furculita mica. Deasupra punem formele din mousse , in mijlocul lor banutii de ciocolata . Il dam la frigider macar o ora apoi il putem servi 🙂
Steps
1
Done
|
|
As avea o intrebare de incepator daca toata gelatina se pune in mouse-ul de caramel de ce trebuie pusa separat la inmuiat (3 intr-un vas si restul separat) ?
Buna, avem nevoie de el pentru pere. Cele 3 foi de gelatina le amestecam cu pere si siropul de pe ele .
Mersi. Acuma am vazut si in reteta cred ca eram prea obosita aseara ca am citit de trei ori, dar nu mi-am dat seama. Mersi inca odata si imi cer scuze pt neintelegere.
Am incercat reteta a iesit f bun tortul lam si trecut intre retete favorite. Toti cei care l-au gustat au fost f incantati.
Ma bucur ca v-a placut ! Te astept sa mai incerci si alte retete 🙂
Minunat tort, cred ca am sa-l incerc la aniversare (y)
Ghile Ioana,gelatina se pune la inmuiat pentru a se hidrata( ea ii uscata cand o cumperi), altfel nu se incorporeaza in crema.Si a pus 3 foi pentru pere si restul in crema de caramel.
Alina, te rog spune-mi, daca pun un pliculet de gelatina la hidratat, la aceasta reteta in cata apa pun? 80-100 ml conform instructiuni plic, sau in 3 linguri apa? Ma intereseaza pentru mousse caramel. Merci mult
Am incercat reteta a iesit f bun tortul lam si trecut intre retete favorite. Toti cei care l-au gustat au fost f incantati.
Ma bucur nespus de mult !