0 0
Tort Egiptean

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Tort Egiptean

  • Medium
Share

Dupa o lunga asteptare a venit si randul  acestui tort . A meritat ! E foarte gustos si aspectuos. Eu l-am facut pentru masa de Paste , asa ca l-am decorat cu oua colorate si morcovi pentru iepuras. Poate , poate aduce ceva cadouri celor mici ^_^ . Se poate opta pentru alune, sau nuci, depinde de ce va place mai mult 🙂

Ingrediente blat tort Egiptean  :

Blat – eu am copt 3 blaturi separate, daca aveti 2 tavi puteti pune 2 deodata in cuptor

Pentru fiecare blat aveti nevoie de (20-22 cm ) :

2 albusuri

3 linguri  cu zahar

1 lingura rasa faina

40 gr alune de padure/ nuci macinate

Batem albusurile cu zaharul pana devin lucioase si ferme. Amestecam faina cu alunele macinata si le adaugam peste albusurile batute bine. Amestecam cu o spatula de sus in jos, doar pana se amesteca. Amestecul il turnam intr-o forma de 20- 22 cm tapetata cu hartie de copt la baza . Le dam la cuptor la 170 gr timp de 25 minute. Le lasam sa se raceasca.

Crema de vanilie:

Cat timp blaturile sunt la cuptor pregatim si crema de vanilie , deoarece e nevoie sa se raceasca.

8 galbenusuri

6 linguri zahar

500 ml lapte

1 lingurita extract de vanilie

6 linguri pline cu faina

200 gr unt

Galbenusurile le amestecam cu zaharul si faina, extractul de vanilie si adaugam in fir subtire laptele. Amestecam bine cu telul sa nu ramana cocoloase si dam crema la foc mediu pana incepe sa se ingroase. Pentru a amesteca in crema folosesc lingura de lemn, invartind mereu pana ajunge la consistenta dorita. La final trebuie sa fie precum o budinca groasa. O lasam deoparte sa se raceasca, o acoperim cu o folie alimentara, pentru a nu face crusta.

Scoatem untul , sa fie la temperatura camerei pentru cand il vom folosi.

Crema de alune/nuci  si frisca:

250 ml smantan pt frisca

100 gr zahar ( sau mai dulce daca va plac)

100 gr alune

200 gr zahar pt  caramel

Prima data maruntim alunele, apoi le punem pe o foaie de copt intr-un strat subtire. Zaharul il punem la caramelizat. Cand zaharul este complet topit, il turnam rapid peste alunela maruntite fin. Lasam sa se raceasca, astfel caramelul se va intari. Cu ajutorul unui facalet vom zdrobi zaharul caramelizat in bucatele mici. Frisca o batem bine cu 100 gr zahar si la final adaugam alunele cu zaharul ars.

Untul il mixam pana devine pufos.  Apoi adaugam incet , cate  o lingura din crema de vanilie racita. Mixam pana incorporam toata crema in unt.

Urmeaza asamblarea tort  Egiptean :

in forma de 22 cm in care am copt blatul ( de preferat cu pereti detasabili) punem un blat , apoi 1/3 crema vanilie, 1/3 frisca cu alune, si repetam tot asa si la urmatoarele 2 blaturi. Dam la frigider minim 2 ore.

Decor:

200 ml smantana pt frisca

100 gr zahar

figurine pasta de zahar

Batem frisca bine cu zaharul pana devine ferma,  puteti sa adaugati un intaritor de frisca , daca doriti sa adaugati figurine din pasta de zahar. Scoatem tortul din forma, il punem pe platoul de servire, si il ornam cu frisca , figurine de pasta de zahar, sau alune, fulgi de migdale. Se tine la rece pana la servire . Enjoy !

Inspiratia pentru tortul egiptean este preluata de pe https://palachinkablog.com/torte-egyptian/ .

Lucky Cake

cake pops cu surpriza
previous
Cake pops cu surpriza
aripioare crocante la cuptor
next
Aripioare crocante la cuptor
cake pops cu surpriza
previous
Cake pops cu surpriza
aripioare crocante la cuptor
next
Aripioare crocante la cuptor
Subscribe
Notificare despre
guest
8 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
AndreeaC

Buna! Cam pentru cate portii este acest tort. Trebuie sa fac un tort egiptean pentru 25 de persoane si nu stiu exact cat sa inmultesc cantitatile, nici ce tava sa folosesc