0 0
Haiose

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
900 g faina
6 galbenusuri
5 linguri pline smantana
8 linguri otet de mere / vin alb
1 lingurita si jumatate sare
280-300 ml apa minerala
pasta osanza
800 g osanza
400 gr faina

Haiose

  • Serves 14
  • Medium

Ingredients

  • pasta osanza

Share

Haiose

– o reteta veche, de prajituri traditionale de Craciun. Se fac in aceasta perioada deoarece se folosesc grasime de porc – osanza. Aluatul este unul care se desface in foi, si au o umplutura delicioasa de magiun de prune.

Eu am facut portie dubla, jumatate l-am folosit si jumatate l-am congelat. Dintr-o jumatate de portie mi-au iesit aprox 28-30 buc. Cantitatile de mai jos sunt pentru portie dubla

Steps

1
Done

Prima data facem pasta de osanza: amestecam osanza, (grasimea de porc macinata marunt) cu faina pana devin precum o pasta.
Acum aluatul :
Faina o amestecam cu celelalte ingrediente , exceptand apa minerala. Aceea o adaugam in 3 etape framantand bine dupa fiecare adaugare. Aluatul rezultat trebuie sa fie moale insa nelipicios.

2
Done

Pe o suprafata pudrata cu faina intindem aluatul in forma de dreptunghi cu o grosime de 0.5 cm . Pe 2/3 din aluat ungem cu 1/3 din pasta de osanza. Impaturam in 3 , prima data cu partea neunsa. Dam la rece 30 minute. Intindem aluatul din nou in forma de dreptunghi, pe o suprfat pudrata cu faina. Repetam prima operatiune inca de 2 ori , pana punem toata pasta de osanza. Dupa aceea dam aluatul la rece peste noapte. Eu jumatate l-am dat la congelator . Se comporta perfect dupa decongelare, neaparat se decongeleaza la frigider.

3
Done

A 2 zi luam aluatul si il intindem subtire de 0.5 cm. Il taiem cu un cutit cu lama pudrata in faina, sau cu cutitul de pizza sub forma de patrate cu o latime de 8 cm. In mijlocul fiecaruia punem o lingurita de gem de prune, magiun sau lekvar ;)

4
Done

Preincalzim cuptorul la 220 grade , pe o tava punem hartie de copt . Haiosele le impaturam cu grija, atentie nu apasam marginile deoarece atunci riscam sa nu mai creasca. Le punem in tava, si apoi le dam la cuptor. Trebuie sa se rumeneasca frumos, dureaza cam 15- 20 minute . Trebuie sa se coaca bine , nu va faceti griji daca sunt mai rumene, le pudram cu zahar la final.

Lucky Cake

Pate vegetal din linte si ciuperci
previous
Pate vegetal din linte si ciuperci
Sos de ciuperci si o lasagna
next
Sos de ciuperci si o lasagna
Pate vegetal din linte si ciuperci
previous
Pate vegetal din linte si ciuperci
Sos de ciuperci si o lasagna
next
Sos de ciuperci si o lasagna
Subscribe
Notificare despre
guest
5 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Cu ce am putea inlocuii osanza, ca nu sun in tara si tare îmi aduc aminte de haiosele făcute de mama atunci cand eram copii.

Georgeta

Multumesc frumos pentru reteta de foarte mult o caut ??

Flory

Alina, dacă țin aluatul vreo 4 ore la frigider oare nu e de ajuns?