3 1

Cozonac cu aluat oparit

  • 4 h si 15 min
  • Pentru 20
  • Mediu
Cozonac cu aluat oparit

Cozonac cu aluat oparit

O reteta veche, cum se facea cozonacul la noi . Ramane pufos zile intregi, moale si aromat. De cand am descoprit aceasta reteta , o fac mereu.

cozonac aluat oparit (1 of 1) cozonac aluat oparit (1 of 1)-3

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 13,297 times, 1 visits today)

Ingrediente

Aluat oparit maia
100 gr faina
300 ml lapte
50 gr drojdie proaspata
1 lingura zahar
Aluat cozonac
900 gr faina
4 albusuri
8 galbenusuri
270 gr zahar
80 ml lapte
200 gr unt
50 ml ulei
un praf de sare
1 buc coaja razuita de lamaie
1 lingurita esenta rom/rom
Umplutura
400 gr nuca
2 lg cacao
2 lg lapte
3 buc albusuri
200 gr zahar
100 gr stafide
Pt uns
1 buc galbenus
1 lingura lapte

Pasi

1
Gata

Aluat oparit maia

Prima data punem laptele la fiert. Apoi intr-un vas incapator il turnam imediat ce a fiert. Turnam apoi si faina, amestecam bine cu lingura de lemn sa nu se faca cocoloase. Cand aluatul s-a racit putin, nu ne mai frige la mana, punem drojdia frecata cu zaharul. Amestecam bine, presaram 1/2 lingura faina deasupra. Acoperim cu un servet si lasam 20-30 minute la crescut intr-un loc cald.

2
Gata

Pragatirea aluat cozonac

Intr-un vas mare , sau bolul robotului de bucatarie, punem faina cernuta, amestecata cu sarea. Apoi maiaua, galbenusurile frecate cu zaharul, albusurile batute spuma cu telul, coaja de lamaie, romul, si jumatate din laptele caldut. . Framantam pana se omogenizeaza. Daca aluatul e prea tare mai adaugam restul de lapte. Untul si uleiul le incalzim , cat sa se topeasca usor untul.
Adaugam untul topit cu uleiul, cate putin, framantand in continuare. Cand am terminat de adaugam tot untul, mai framantam 5 minute. Vasul in care lasam aluatul la crescut trebuie uns cu putin ulei. Apoi lasam aluatul la crescut, cam 2 ore intr-un loc cald, acoperit cu un servet.

3
Gata

Intre timp pregatim umplutura, nucile le macinam impreuna cu zaharul si cacaua. Apoi adaugam albusurile batute spuma si laptele daca este nevoie, pentru a subtia crema.
Avem nevoie de 2 tavi de 32 cm lungime.
Aluatul il rasturnam pe masa de lucru, unsa cu ulei. Il impartim in 2, vor iesi 2 cozonaci. Fiecare jumatate o impartim iarasi in 2. Intindem aluatul sub forma de dreptunghi cu o grosime de 0.5 cm. Punem un sfert din umplutura , o intindem peste aluat. Presaram cateva stafide. Rulam aluatul cu grija. Repetam acelasi procedeu si pentru urmatoarea bucata de aluat. Impletim cu grija cele 2 bucati de aluat. Acum luam tava de cozonac , punem hartie de copt in tava. Punem cu grija cozonacul in tava.
Procedam la fel si cu al 2-lea cozonac. Lasam aluatul la crescut 1 ora in tava. Apoi ungem cozonacii cu galbenusul amestecat cu lapte.
Coacem la 170 grade timp de 20 -30 minute, apoi ii acoperim cu folie aluminiu. II mai coacem inca 40 -50 minute. Apoi ii scoatem din cuptor si ii lasam 15 minute in tava , apoi pe un gratar la racit. Poafta buna !

Cozonac cu aluat oparit

Distribuie pe reteaua ta preferata:

Sau poti numai sa copiezi si trimiti acest link
paste cu ton la cuptor
anterior
Paste cu ton la cuptor
Omleta impachetata
urmator
Omleta impachetata

Lasa-ne un mesaj

12 Comentarii privind "Cozonac cu aluat oparit"

Notificare despre
avatar
Sorteaza dupa:   cele mai noi | cele mai vechi | cele mai votate
maria udrea
Vizitator

Si mama mea face cozonacul tot cu aluat oparit. Am sa incerc si eu, acum ca am vazut la tine. Pup.

Alina
Vizitator

Citi cozonaci ies din reteta data?mersi

Loghin Corina
Vizitator

Buna seara,am o nelamurire,este scris bine ca in total se coc 80 minute,nu e cam mult? multumesc!

Anastasia
Vizitator

Pentru pasca acest aluat e potrivit?
Pot dubla ingredientele,nu va strica calitatea aluatului?

myhaella
Vizitator

penteu 3 kg faina dublam portia la maia

wpDiscuz